fbpx

Standardele IATA si ICAO pe Aeroportul Chisinau

Home  >>  Călătorii  >>  Standardele IATA si ICAO pe Aeroportul Chisinau

Standardele IATA si ICAO pe Aeroportul Chisinau

24
nov.,2015

0

Între timp ce la Chișinău se caută un prim-ministru la Aeroportul Internaţional Chişinău se lucrează.

Pentru fiecare aeroport, este foarte important să-şi îmbunătăţească infrastructura la sol şi să crească calitatea serviciilor pentru pasageri. Lucrările privind modernizarea aeroportului sunt în toi: a fost dată în exploatare parcarea cu mai multe nivele, se încheie lucrările privind extinderea terminalului existent, se efectuează zi şi noapte lucrări de amploare de reconstrucţie a peronului şi a pistei de decolare. Ca rezultat al acestor lucrări creşte practic de două ori capacitatea de deservire a aeroportului, dar și fluxul de pasageri, ceea ce influenţează pozitiv asupra competitivităţii dar și atractivitatea companiilor aeriene.

Odată cu toate aceste este necesar că AIC să corespundă unor standarde internaționale.
La cererea administraţiei aeroportului în perioada 16-18 noiembrie, a fost invitat dl. Murashkin S.V, expert IATA (International Air Transport Association) şi Eurocontrol privind activitatea aeroportuarăl (consultanţă şi instruire pentru personalul aeroporturilor Varşovia, Gdansk, Baku, Erevan, Tallinn, Riga, Seremetyevo, Vnukovo, Domodedovo ş.a. ), fost Director Executiv al SA „Aeroportul Internaţional Domodedovo” (2012), colaborator de onoare al transportului aerian din Ucraina (2004), din 1995 până în 2011 a fost Șef al Dispeceratului Central al Aeroportului din Borispol, iar din 2000 – Director General Adjunct, șa.

După ultima sa vizită la Aeroportul Chişinău pe care expertul a efectuat-o în anul 2013, în calitate de profesor la cursul „Airport Operations” desfăşurat în cadrul Serviciului operaţional al aeroportului, acesta a rămas profund surprins privind modernizarea şi dezvoltarea Aeroportului Chişinău de către compania administratoare Avia Invest SRL.

Acesta a dat recomandări, că pentru a aduce infrastructura şi activitatea pe AIC, este necesar de trecut în conformitate cu standardele ICAO* (International Civil Aviation Organization), dar şi cele IATA*, care sunt de fapt și cheia accesibilităţii şi calităţii traficului aerian din ţară, precum şi a dezvoltării aviaţiei autohtone per general.

În timpul vizitei sale în aeroport, dl. Murashkin S.V. a examinat etapele procesului de reconstrucţie, a avut întâlniri de lucru cu şefii de departamente ale Administraţiei Aviaţiei Civile de Stat, şefii serviciilor aeroportuare, conducerea „MoldATSA”, companiile de deservire la sol şi alte organizaţii-subcontractate care îşi desfăşoară activitatea la Aeroportul Internaţional Chişinău.
Acesta la rândul său a dat asigurări că Avia Invest a devenit un garant al modernizării în totalitate a aeroportului, în acelaşi timp ar trebui să depună eforturi şi mai mari pentru finalizarea cu succes a tuturor proiectelor în curs de desfăşurare pentru a aduce infrastructura şi activitatea operaţională a aeroportului în conformitate cu standardele ICAO şi practicile recomandate de către IATA, precum şi pentru a îmbunătăţi calitatea serviciilor pentru pasageri şi formarea atractivităţii comerciale a aeroportului pentru companiile aeriene.

În cadrul acestei întâlniri, specialiştii Aeroportului Chişinău au primit recomandări valoroase cu privire la introducerea unor tehnologii noi şi avansate, cu privire la organizarea activităţii de producere a aeroportului folosind cele mai avansate şi cele mai recente proiecte ale IATA, precum NDC (New Distribution Capability), NFC (Near Field Communication), in-Bag, Fast Travel, Smart Security şi altele, care vor permite creşterea considerabilă a capacităţii de deservire a aeroportului şi a calităţii la deservirea pasagerilor şi companiilor aeriene.

*IATA – International Air Transport Association (română, Asociația Internațională de Transport Aerian) este o organizație comercială internațională a companiilor aeriene, cu sediul central în Montreal, Quebec, Canada.
Organizația cuprinde peste 270 de membrii, din peste 140 de țări din toată lumea. Principalul obiectiv al organizației este asistența companiilor aeriene în desfășurarea unei competiții legale și loiale precum și asistență la compensarea prețurilor (uniformitatea prețurilor). Pentru calulul taxelor, de transport IATA apelează la o împărțire a lumii în trei regiuni, astfel:
– America de Sud, Centrală și de Nord.
– Europa, Orientul Mijlociu și Africa. 
IATA Europa include continentul Europa și următoarele țări: Maroc, Algeria și Tunisia.
– Asia, Australia, Noua Zeelandă și insulele Oceanului Pacific.
În acest scop, liniilor aeriene le-a fost oferită o împuternicire specială din partea fiecărei autorități principale cu putere de reglementare din lume, pentru a se consulta asupra prețurilor între ele prin intermediul acestui organism.
IATA s-a asociat cu SITA pentru elaborarea unei soluții electronice pentru bilete.
IATA asociază pentru denumirile aeroporturilor coduri formate din trei litere, IATA Airport Code, iar pentru denumirile companiilor aeriene coduri formate din două litere, IATA Airline Designator. Aceste coduri sunt uzual folosite în toată lumea.
IATA este are un rol determinant în acreditarea la nivel mondial a agenților de călătorii, cu excepția Statelor Unite, unde această sarcină este îndeplinită de către Airlines Reporting Corporation (ARC).

*ICAO – International Civil Aviation Organization (română, Organizația Internațională a Aviației Civile) este o agenție a Națiunilor Unite, care codifică principiile și tehnicile de navigație aeriană internațională, și care se îngrijește de planificarea și dezvoltarea transportului aerian internațional pentru a asigrura o creștere în siguranță și în ordine.
Sediul general se află în Quartier International, Montreal, Canada. Consiliul ICAO adoptă standarde și recomandă practici ce privesc navigația aeriană, prevenirea amestecului ilegal și facilitarea procedurilor de trecere a frontierei pentru aviația civilă. În plus, ICAO definește protocoalele pentru investigările accidentelor internaționale urmărit de autoritățile pentru transportul în siguranță în țările semnatarea ale Convenției Internaționale a Aviației Civile, mai cunoscută sub denumirea de Convenția de la Chicago. ICAO nu trebuie confundat cu International Air Transport Association (IATA), o organizație de comerț pentru linii aeriene, cu sediul tot în Montreal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.