fbpx

Semnalele luminoase pe care şi le fac şoferii în trafic

Home  >>  Life Style  >>  Semnalele luminoase pe care şi le fac şoferii în trafic

Semnalele luminoase pe care şi le fac şoferii în trafic

16
feb.,2018

1

Ce înseamnă semnalele luminoase pe care și le fac șoferii în trafic?!

Pentru că ne dăm seama că nu ești niciodată singur pe șosea, conducătorii auto au dezvoltat un veritabil limbaj prin care se avertizează și își mulțumesc reciproc cu ajutorul luminilor mașinii. Ca șofer ar fi bine să cunoști acest limbaj codificat.

Semnal dreapta – Poţi să depăşeşti. Dacă autoturismul din faţă merge foarte încet, şoferul, conştient că te ţine-n loc, te încurajează să-l depăşeşti. Dacă semnalizează dreapta înseamnă că drumul e liber şi nu vine nimic de pe contrasens. Oricum, semnalul lui poate fi luat doar drept sugestie, dar e necesar să te asiguri şi tu.

Semnal stânga – Nu îl depăși! Dacă șoferul din față, pe care te chinui să îl depășești, îți da un scurt semnal stânga, te avertizează în acest fel că nu e cazul să te angajezi în depășire pentru că vine ceva de pe contrasens.

Flash-uri succesive de pe contrasens – E Poliție în față.

Flash scurt – Îl deranjează farurile tale.

Pui avarii când cel din spate merge cu faza lungă – Cum îl avertizezi pe cel din spatele tău că merge cu faza lungă și te deranjează? Nu ai altă soluție decât să pui avariile. Dacă cel din spatele tău merge intenționat cu faza lungă, e un semn de nervozitate, se răzbună pe tine, sau te șicanează dintr-un anumit motiv.

Scurte avarii – Îți mulțumește. În trafic, că și în viață de zi cu zi, șoferii comunică, cer lucruri și mulțumesc pentru ele. Dacă ai ajutat un șofer să te depășească, i-ai acordat prioritate, l-ai lăsat în față ta la o coadă, avariile scurte pe care le pune înseamnă „mulțumesc”. Poți să-i spui și tu „cu plăcere” dând un scurt flash.

Avarii prelungite – e o problema în față. Dacă vezi că mașina din față pornește avariile, e semn că trebuie să încetinești.

Toate aceste semne și semnale țin exclusiv de comunitatea șoferilor și nu încalcă legea. Aceste semnale luminoase pot fi greu de dovedit în instanță de judecată dacă s-ar ajunge la o acuzație pentru acestea. Sfatul meu dar cred că și a tuturor conducătorilor auto este ca fiecare șofer să-i respecte pe cei din jur, dar să se bazeze în primul rând pe el atunci când are de făcut o manevră periculoasă, cum este depășirea.

*Dacă ați observat și alte semnale luminoase, utilizate în trafic vă rog să le notați în comentarii, iar eu o să updatez informația.

Aveți grijă de voi în viață, în trafic și nu uitați că: VIAȚA ARE MEREU PRIORITATE!

One Comment so far:

  1. Roxana spune:

    Interesant, multumesc pentru informatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.