fbpx

Orhei: De la vorbe la fapte… Secretele primului centru de plasament pentru animalele fără stăpân

Home  >>  Life Style  >>  Orhei: De la vorbe la fapte… Secretele primului centru de plasament pentru animalele fără stăpân

Orhei: De la vorbe la fapte… Secretele primului centru de plasament pentru animalele fără stăpân

17
mai,2016

0

Situația animalelor fără stăpân care pun în pericol sănătatea publică constituie o problemă stringentă în R.Moldova, atât la nivel local, cât și național, iar pentru soluționarea acesteia se impune construirea de adăposturi.

Despre acest subiect se tot discută în ultimii ani în fiecare oraș din țară, și mai mult în capitală. Dacă nu mă înșeală memoria la Chișinău sa discutat despre acest lucru prin iulie 2009, martie 2012 tot atunci a fost elaborat și un proiect cu privire la construcția unui azil pentru câinii fără stăpâni, iar pentru implementarea acestuia primăria trebuia să scoată din cazna circa 32 de milioane de lei, bani care nici până astăzi nu au fost alocați și nici măcar nu fost găsiți finanțatori din străinătate pentru implementarea acestuia.
În 2015, primarul de Bălți, Renato Usatii, după ce a primit primul salariu a promis că-l va dona pentru proiectarea unui adăpost pentru animalele fără stăpân, în curând vom avea un an de la această promisiune și încă nu am văzut nici o schiță măcar, ca de obicei și foarte specific politicienilor noștri.

Ei bine la Orhei lucrurile stau puțin altfel, echipa de oameni cu inimă mare a Edilului, Ilan Șor au lucrat intens la un proiect pentru a construi un adăpost pentru animalele fără stăpâni din Orhei, având ca singur scop soluționarea unei probleme care afectează deopotrivă atât locuitorii cât și animalele.
Așa se face că, după eforturi susținute s-a ajuns în punctul în care să fie demarate lucrările de construcție a centrului de plasament în urma unei dispoziție a edilului semnată ieri 16 Mai 2016.
Acest centru va fi construit la periferia orașului Orhei, la o rază de circa 2 km și va avea capacitatea de a adăposti numărul necesar de câini vagabonzi, eliberând astfel străzile Orheiului de maidanezi. Centrul de plasament pentru animalele fără stăpân va corespunde tuturor normelor și standardelor moderne și sanitare iar animalele vor beneficia de un adăpost cald și hrană și desigur de servicii veterinare de calitate.

Proiectul a beneficiază în totalitate de sprijinul Primăriei Orhei, care a pus la dispoziția terenul și a oferit toate materialele necesare pentru realizărea construcției.

Primăria va asigura toată tehnica specială de prindere a câinilor comunitari, iar Î.M. Servicii Comunal-Locative Orhei va gestiona activitatea angajaților care vor activa la centrul de plasament dar și a celor două grupuri de persoane special create care vor monitoriza orașul și vor avea grijă ca animalele rămase fără stăpân să ajungă la azil.
Totodată, locuitorii Orheiului care vor pleca în vacanță și nu vor avea în grija cui lăsa animalul de companie, vor avea posibilitatea să îl cazeze la azil, unde acesta va dispune de toate comoditățile. Mai mult, doritorii de a adopta un câine vor avea posibilitatea să-l găsească la acest azil.
Pe lângă toate acestea, proiectul prevede și munca pe bază de voluntariat, urmând a fi implicați copii, care, sub supravegherea angajaților din cadrul azilului, vor putea petrece timpul având grijă de acești câini.

Amintesc că problema maidanezilor persistă în toate orașele țării și reprezintă un adevărat pericol pentru localnici, iar faptul că aproape zilnic câinii vagabonzi atacă copii, bătrâni sau chiar maturii confirmă încă odată necesitatea urgentă de a construi spații special amenajate pentru adăpostirea acestora.

Credit Foto: www.orhei.md

Credit Foto: www.orhei.md

Credit Foto: www.orhei.md

Credit Foto: www.orhei.md

Credit Foto: www.orhei.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.