fbpx

Oferta de parteneriat cu bloggerii

Home  >>  Life Style  >>  Oferta de parteneriat cu bloggerii

Oferta de parteneriat cu bloggerii

17
feb.,2016

0

Oferta de parteneriat cu bloggerii

În mediu online este ca în viața de zi cu zi: cu cât ai mai multe conexiuni/cunoscuți (preferabil din diferite domenii), cu atât reușești să pui în practică o idee sau să promovezi un proiect mai ușor.
În orice fel de colaborare este ESENȚIAL cum îți alegi partenerul/colaboratorul! La fel și în situația în care te decizi să colaborezi cu Bloggerii.
Și dacă ne referim, firesc, la o colaborare ce are ca scop creșterea notorietății sau a vânzărilor, este extrem de important că fiecare dintre participanți să înțeleagă și clarifice exact ce așteptări are.
Pentru că, DA, o colaborare cu un blogger cât de cât relevant – deci o colaborare utilă, necesită și o INVESTIȚIE!

INVESTIȚIA implică:
–       costuri în bani;
–       din experiența pe care o avem în Republica Moldova, de cele mai multe ori acestea costuri sunt de tip barter: se oferă diferite servicii/beneficii la schimb, bloggerilor cu care se lucrează.

Este evident, totul este discutabil, negociabil – în funcție de proiect, de obiective și de blogger.
Cu siguranță, poți să încerci o colaborare care să nu necesite investiții financiare – însă acest lucru ar fi o excepție!
Trebuie să te gândești CINE și DE CE ar accepta să te susțină, promoveze (pe tine sau produsele/pachetele/serviciile/ofertele tale) FĂRĂ să aibă ceva de câștigat?!
Te pot susține “fără bani” prietenii. Practic poți fi susținut(ă) și ajutat(ă), din motive personale și de înțeles, de către cunoscuți, prieteni sau de cineva din familie.
De altfel, acestea sunt și cele mai la îndemână surse de finanțare: cei 3 P: Prietenii, Părinții și alți Proști! (cei 3 F din engleza: Friends, Family and other Fools).
Însă atunci când ai nevoie de ceva, de la cineva, trebuie să fii gata să oferi ceva în schimb!
Evident, poți spera și la oameni care să te susțină/promoveze din plăcere/pasiune, însă când SCOPUL TĂU ESTE EVIDENT COMERCIAL, trebuie să înțelegi că și bloggerii caută să câștige și ei din ceea ce fac. Și dacă ceea ce fac ei, fac bine, atunci chiar se merită! Merită și ei să câștige și tu să investești într-o colaborare cu ei!

De ce cu bloggeri și nu cu site-urile de știri sau canalele media?

Pentru că:
–       Bloggerii prezintă informația altfel, mai personal în comparație cu alte site-uri sau canale media;
–       Bloggerii se adresează unei anumite categorii de public. Prin urmare, dacă ai o campanie dedicată tinerilor, vei contacta un blogger care scrie despre evenimente dedicate tinerilor, despre oportunități de dezvoltare și carieră etc. În felul acesta mesajul va ajunge direct la publicul tău țintă;
–       Bloggerii se alătură și susțin campanii voluntar (se implică și în campanii în care sunt remunerați) și fac acest lucru benevol, în timpul lor liber;
–       Bloggerii pe lângă faptul că te promovează pe blog, te mai promovează și prin intermediului site-urilor sociale (În Social Media fiecare dintre ei având cel puțin 1500 prieteni pe facebook, instagram și twitter, etc).

Însă, dacă vrei să fii vizibil în ONLINE, este necesar să colaborezi cu Oamenii din Blogosfera și în special pe acea nișată pe industria sau pe domeniul tău (chiar dacă e prea matur să zicem că avem bloggeri de nișă, cu mici excepții).
Dacă nu ai un site, și nu ești online, NU EXIȘTI!
Dacă nu ești activ în Social Media, ai numai de pierdut. Și….dacă devii vizibil în Blogosferă, ai numai de câștigat!
Totul pornește de la, și ajunge tot la COMUNICARE!
Și BLOGurile sunt o formă de COMUNICARE pe care nu numai că nu o putem ignora, ci pe care trebuie să învățăm să o folosim cât mai des, mai direct și mai eficient. Și, da, cât mai personal!
Și să nu uităm cel mai important, colaborarea cu un blog/blogger nu se face pe gratis!

Oferta bloggerilor

Oferta bloggerilor de cele mai multe ori este ceea ce pot ei mai bine să facă, nimic altceva decât promovarea serviciile pe care le testează, prin intermediul blogului, prin Social Media sau de cele mai multe ori chiar și verbal. În mod constant dar și conform înțelegerii oferta bloggerilor presupune următoarele puncte:

 1. Cel puțin un articol pe blogul personal, sau unul înainte și altul după eveniment;
 2. Cel puțin o poză pe site-urile sociale în timpul sau după eveniment (desigur că dacă evenimetul este interesant, acesta poate duce și până la 10 poze plasate, per blogger, fiecare dintre ei având cel puțin 1500 prieteni pe facebook, instagram și twitter, etc);
 3. Cel puțin un video pe site-urile sociale în timpul sau după eveniment (desigur dacă este cazul, asta se face cel mai mult la discreția bloggerilor);
 4. Dacă se propune o colaborare în timp cu blogerii (pentru mai multe evenimente), partenerul poate propune un banner pe fiecare blog;
 5. Pentru a putea monitoriza mai ușor activitatea bloggerilor pe Social Media, se poate de creat unul, sau mai multe hastag-uri oficiale (ex. #denumire_companie, #denumire_evenimnet sau chiar un #hastag care să reprezinte în general actvitatea partenerului în Social Media);
 6. La solicitarea partenerului dar și dacă este cazul se poate propune ca în fiecare articol să fie Formular de Încheiere (de cele mai multe ori acest lucru se indică atunci când evenimnetul este făcut în parteneriat sau este sponsorizat de mai mulți sponsori);
 7. Dacă bugetul per blogger depășeste suma de 3000 lei (achitați prin servicii dar și cash), atunci printr-o înțelegere suplimentară se face Viewership (Viewership-ul măsoară numărul de vizitatori potențiali care parcurg un mesaj. În termeni de Online Advertising, Viewership-ul este similar cu numărul de Impresii (pagini afisate în care se află o reclamă sau un mesaj), raport final, centralizator articole bloguri și centralizator postări.

Oferta partenerilor

Dacă se alege o colaborare cu mai mulți bloggeri, în primul rând trebuie să vă gândiți care sunt beneficiile pe care le-ați putea oferi acestora (fie că este vorba de statutul de blogger oficial al unui eveniment, sau oricare alte posibilități care ar convinge bloggerul să accepte colaborarea).
O modalitate excelentă de a colabora cu bloggeri este că iai putea ajuta să-ți cunoască și să-ți testeze serviciile și produsele, însa nu poți decide și influența cu adevarat parerea acestuia și nici rezultatele articolelor sale. Ceea ce poți însă face este să te asiguri că serviciile și produsele tale sunt cu adevarat de calitate și că acestea depăsesc și în nici un caz nu inșeală așteptările clienților tăi virtuali, potențiali sau reali.

Oferta partenerilor presupune următoarele puncte:

 1. Le-ați trimite o propunere de colaborare în care le-ați da informații despre proiect, beneficiile pe care le-ar avea dacă s-ar alătura acestuia și i-ați întreba dacă ar fi de acord să vă susțină cu promovarea;
 2. Le-ați trimite o invitație pentru a testa serviciile și produsele care le prestați;
 3. Le-ați oferi bani pe articole sponsorizate, pe linkuri sponsorizate, pe bannere sau altfel de metode de publicitate online și în Social Media, sau ați alege varianta 2, cu costuri de tip barter;
 4. Asigurarea transportului (tur-retur) până la destinație (dacă este cazul);
 5. Asigurarea unei mese sau cel puțin a unui fourchette în timpul prezentării/testării (dacă este cazul);
 6. Înainte de testări, de organizat o discuție despre istoria și investițiile realizate în proiectul la starea actuală, dar și despre noile proiecte și idei spre realizare;
 7. Punerea la dispoziție a mai multor produse pentru a fi testare, inclusiv și un ghid (o persoană care ar putea să ne îndrume pe perioada testărilor, dacă este cazul), ca la rândul său aceștia (bloggerii), să aibă posibilitatea să descrie mai amplu produsele testate;
 8. La final, să poarte o discuție sinceră despre impresii, dar și despre recomandări, etc.

Oricum, toate aceste puncte pot fi discutate cu fiecare proiect în parte, de la caz la caz.
Ceea ce este important, este că indiferent de campania, proiectul sau evenimentul pe care îl organizaţi, parteneriatele cu bloggerii sunt un pas relevant pe care ar trebui să-l faceţi.

În blogosfera, parteneriatele sunt deja un lucru obișnuit. Companiile apelează la ajutorul bloggerilor atunci când vor să promoveze un proiect sau o campanie, la fel și organizațiile neguvernamentale, instituțiile statului sau chiar persoanele individuale. S-a construit deja o relație care este avantajoasă pentru ambele părți: informația transmisă de companii/instituții etc. ajunge la publicul țintă, iar cititorii bloggerilor sunt mulțumiți că au acces la informații de calitate. Căci, până la urmă, haideți să recunoaștem, cel mai important este să existe o relație strânsă şi o comunicare bună între/cu partenerii, ținând cont în același timp de preferințele cititorilor/publicului ţintă, nu-i aşa?

Personal ca blogger, mă implic în campanii și scriu despre acestea dacă mă regăsesc și cred în ele. Până acum am promovat din proprie inițiativă diverse campanii și proiecte inițiate de companii, organizații neguvernamentale, dar și de prietenii mei. Prin intermediul articolelor pe care le scriu pe blog, încerc să ajut sau să contribui la popularizarea unor idei, proiecte, programe sau campanii care pot ajuta oamenii din jurul meu, cât şi pe cititorii mei.

Iar dacă acest articol este citit și ca o ofertă pentru campaniile, organizațiile neguvernamentale, instituțiile statului sau chiar persoanele individuale atunci ar urma și următorul sfârșit:
În speranța
am fost destul de convingător cu proiectul general de colaborare cu bloggerii, și dacă condițiile vă par acceptabile, am putea discuta mai exact la colaborarea proiectului D-tră.
Pentru contact mă puteți găsi aici pe facebook, pe blog (www.suveica.eu) sau chiar pe e-mail: vadimsuveica@gmail.com.

PS: Lista bloggerilor care ar putea accepta oferta D-tră, o puteți găsi aici: www.BlogOgo.MD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.