fbpx

Legea 2% – Partea I

Home  >>  Life Style  >>  Legea 2% – Partea I

Legea 2% – Partea I

1
aug.,2013

2

Ideea lui Nicolae Apostu în cadrul #cuptoruluiblogosferic nu este „nimic nou sub soare” cum spunea și Tudor Darie, este un proiect de lege la care se lucrează de ceva mai mult timp, și mai devreme sau mai târziu urmează să fie aprobat. Știam despre acesta din experiența țărilor UE, mai puțin de la noi.

La început am catalogat această idee ca o activitate de Lobbying și doream să-i propun lui Apostu să facă un ALRM (Asociația de Lobbying din Republica Molodva), pentru cei care nu știu, [Lobbying-ul se înțelege activitatea unui grup (sau persoană) care încearcă să determine puterea legislativă sau executivă să adopte o poziție sau să ia o decizie care să servească interesele legitime ale respectivului grup, și nici decum traficul de influență cum se înțelege la noi], mai târziu mi-am dat seama că el are dreptate și această lege trebuie promovată, susținută și cât mai urgent promulgată și publicată în monitorul oficial.

foto: www.neteconsulting.com

Sunt sigur că fiecare dintre noi s-a confruntat măcar o dată în viață cu probleme legate de sănătate, de educație sau de mediu. Fiecare dintre noi are o ruda bolnavă care are nevoie de îngrijire, cunoaște un copil care are nevoie de educație, s-a revoltat în momentul în care a văzut modul în care mediul înconjurător este poluat, sau și-a dorit să facă o reclamație privind un produs care nu atingea standardele de calitate, dorindu-și un organism care să îi protejeze drepturile de consumator.

Fiecare dintre noi avem un venit, în urma căruia plătim statului un impozit. Bani care intră în visteria statului. Există însă și posibilitatea ca 2% din acești bani să fie redirecționați, în funcție de atitudinea pe care o avem. Potrivit viitoarei prevederi, noi, contribuabilii persoane fizice, putem să direcționați în fiecare an 2% din impozitul pe venit, către o organizație non-guvernamentală, asociație sau fundație.

De fapt “2%” arată faptul că suntem responsabili de banii noștri și luând atitudine, hotărâm modul în care aceștia vor fi cheltuiți. Gândiți-vă la faptul că această acțiune de direcționare poate lua o formă de parteneriat între noi și ONG-ul pe care îi responsabilizăm, Pentru că, cei care vor primi banii, vor fi obligați să ne arate rezultate, iar noi vom avea dreptul de a cere rezultate. Practic, noi dictăm statului, dar și ONG-ului, modul în care dorim să fie cheltuită o parte din impozitul nostru. E simplu. Nu trebuie sa facem altceva decât să luăm atitudine, de a face în așa fel încât vocea noastră să fie auzită.

E foarte clar și limpede că aceste 2% înseamnă în primul rând să decidem asupra banilor pe care ii dăm statului, și nicidecum acești bani nu reprezintă o sponsorizare, donație sau contribuție, ci ei sunt parte a bugetului de stat, adică exact 2% din impozitul pe care oricum îl plătim statului în fiecare an. Cu atât mai mult, cunoscând ce înseamnă de fapt acest lucru, putem decide ce destinație să aibă această sumă, având posibilitatea să o direcționăm către o asociație sau o fundație pe care dorim să o sprijinim.

sursa: www.iaatitudine.eu

foto: www.openpolitics.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.