fbpx

Intâlnire cu absolvenţii sub acoperişul trecutelor amintiri!

Home  >>  Studii  >>  Intâlnire cu absolvenţii sub acoperişul trecutelor amintiri!

Intâlnire cu absolvenţii sub acoperişul trecutelor amintiri!

2
feb.,2013

7

Învăţătorii sunt misionarii veritabili care sunt trimişi
să semene lumină, să modeleze caractere,
sunt precum grădinarii care-şi
îngrijesc florile pământului.

În mod tradiţional, în prima zi de sâmbătă a lunii februarie, şcolile şi liceele din Moldova îşi aşteaptă absolvenţii. Este Ziua Școlii sau Întâlnirea cu Absolvenţii. Este un minunat prilej de întâlnire a tuturor celor care, cândva, au fost elevi/liceeni, cu profesorii – cei care, pe parcursul anilor, le-au îndemnat paşii prin labirintul cunoştinţelor.

Amintirile mă duc la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” de 12 ani din Sudarca, Dondușeni, unde am învăţat în perioada 1997-2009. Nu pot să nu-mi amintesc, aici, de prima mea învăţătoare, D-na Larisa (Sergheevna) Onofreciuc, care, din câte ştiu eu, de câțiva ani s-a reprofilat în altă activitate în cadrul aceluiaș liceu, dând locul ficei sale… D-l Alexei (Ivanovici) Onofreciuc profesor de geografie, istorie, educație civică și desigur un foarte bun diriginte… D-na Natalia Zaiaț care a reuşit cu mult succes să ne altoiască dragostea pentru matematică… Nu voi uita niciodată “4″-ul primit de la D-na Vera (Dionisiovna) Basaraba la Limba și Literatura Română, sau de “2″-ul primit de la D-na Tatiana (Echimovna) Prepeliță că nu am învăţat poezia “День Рождения” la Limba Rusă… Cu toate acestea, mi-a plăcut mult fizica în care D-na Evghenia (Dimitrivna) Ulianovschi încerca pe toți să ne facă fizicieni. D-na Nadejada (Grigorevna) Scurtu profesoară de chimie, biologie, ulterior în perioada când facem liceu și directoare… D-na Tatiana (Sergheevna) Patrașcu organizatoare, profesoară de dans, educație tehnologică. D-na Dina Șervciuc profesoară de muzică, D-na Elena Eșanu de arta palstică, D-l Ghenadie (Mihalovici) Gropa profesor de educația fizică. Şi dacă nici azi, după cei 4 ani de la absolvirea liceului din s.Sudarca, nu confund “perfectul simplu” cu “mai mult ca perfectul” în care D-le Margareta (Vladimirovna) Plopa și Lidia (Stepanovna) Banari şi au dat dăruirea de sine pentru a ne învăța limba franceză, n-o să-l uit niciodată și pe D-l Pentru (Vladimirovici) Bliuc profesor de biologie care încerca la fiecare lecție să ne aducă imagini pentru fiecare temă, (evident că la lecțiile de anatomie de multe ori erau aduse imagini cu plante 🙂 … Și nu în ultimul rând D-na Natalia Chizîm profesoară de informatică, al căror baze se simt și acum în domeniul calculatoarelor. Și mulți alți profesori care au pus pietricică cu pietricică la temelia formării personale dar și profesionale a fiecăruia din noi.

Au fost ani frumoşi, ani de şcoală, cântaţi de interpreţi, pomeniţi de noi toţi…

La mulţi ani, scumpii mei colegi, şi fie ca anii de şcoală să rămână şi în continuare pentru noi o perioadă frumoasă, în care ne-am cunoscut, am învăţat, am crescut…

La mulţi ani și pentru scumpii mei profesori!

Nu am talent în ale poeziei. Şi nici nu cred că e nevoie să mai născocesc ceva, odată ce atâta lume a scris cuvinte frumoase adresate profesorilor… Mai jos, vă propun versurile “Iubiţi învăţători”, scrise de Simion Ghimpu şi interpretate, foarte frumos, de Ion Suruceanu.

Iubiţi învăţători

Simion Ghimpu

Trec anii spre culmi, ciocârlii se înalţă
Cu triluri frumoase, cu noi melodii
Dar anii de şcoală rămân o povaţă
Şi-n anii devreme , şi-n anii târzii.

Cântecul cu vorba voastră-mi scriu
Graiul vostru este veşnic viu
Pe aripi de gând vă scriu de atâtea ori scrisori
Iubiţi învăţători, iubiţi învăţători.

Trec anii şi zboară departe de şcoală
De ultimul sunet, de noi auzit
Dar dorul de banca din şcoala natală
În sufletul nostru mereu a înflorit.

Trec anii şi iarăşi vă cer o povaţă
Copii însetaţi de sfătosul cuvânt
Cu voi împreună ce mândru se-nalţă
Dulcele grai pe străbunul pământ.

Cântecul cu vorba voastră-mi scriu
Graiul vostru este veşnic viu
Pe aripi de gând vă scriu de atâtea ori scrisori
Iubiţii mei şi scumpii mei învăţători.

1 2 IMG_3428 IMG_3454 IMG_5021 IMG_5022 IMG_5026 P1040160 P1040149 P1020317 P1020265 P1020185 P1040166 P1040265 P1040307 P1040323 P1040373

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.