fbpx

Follow-Up pe Aeroportul Internațional Chişinău

Home  >>  Aeroport  >>  Follow-Up pe Aeroportul Internațional Chişinău

Follow-Up pe Aeroportul Internațional Chişinău

15
oct.,2016

1

Acum o lună am avut ocazia să merg într-o vizită repetată pe Aeroportul Internațional Chișinău. Asta după ce acum fix un an, am făcut același lucru (puteți vedea aici și aici).
Cu ochii mei am văzut cum decurg lucrările de amenajare și construcție dar și de reconstrucție a parcării supraetajate, a zonelor plecări/sosiri, a drenajului, a ghișeelor de control, a benzii rulante pentru bagaje, a pistei de decolare/aterizare, a stației electrice, dar și a locurilor de staţionare ale aeronavelor, etc.
O să mă întrebați acum, de ce a trecut o lună de la ultima mea vizită, iar eu abia acum vă zic care sunt rezultatele.
Răspunsul meu este foarte simplu, nu am anticipat concluziile deși aș fi putut, pentru că nu este pentru prima dată cât mă conving că „AVIA INVEST” SRL – companie-administrator al Aeroportului Internaţional Chişinău, își îndeplinește perfect planul de dezvoltare a aeroportului, în conformitate cu cerinţele și termenii stabiliți în contractul de concesiune, a Hotărârii Guvernului RM, din 1 noiembrie 2013.
Ei bine, adevăratul motiv pentru care am tărăgănat până acum, și unul mai puțin discutat până acum, este că pe 13 octombrie 2016, „AVIA INVEST” SRL, trebuia să finalizeze lucrările de betonare pe primul segment al pistei Aeroportului Internaţional Chişinău.
Ați putea să mă întrebați de ce anume 13, dar nu 1 sau 14, sau oricare altă dată?
Răspunsul este că pe 13 octombrie 2016 este data limită cât fiecare aeroport din Europa, inclusiv și cel de la Chișinău, este obligat să prezinte harta pistei de decolare/aterizare, care urmează să fie încărcată în baza de date a aeronavelor, în cazul în care aceasta nu ea prezentată din varii motive la data respectivă, exista riscul ca pe AIC să nu aterizeze/decoleze nici o aeronavă, inclusiv cele private.
Sunt sigur că „AVIA INVEST” SRL a reușit acest lucru, iar rezultatul îl putem vedea și singuri, pe AIC aeronavele își operează zborurile fără întreruperi.

În continuare o să încerc să descriu succint celelalte obiective pe care le-am văzut, altele decât cele descrise în articolele anterioare dar și cele finisate:

 • Instalarea celei de a 3-a benzi rulante pentru bagaje – odată cu lărgirea suprafeței, s-a extins și zona de prelucrare a bagajelor. Pe lângă cele 2 benzi existente (una lucrativă și alta de rezervă) din 20 septembrie 2016, funcționează și o a 3-a bandă rulantă pentru bagaje, dotată și cu un scaner X-ray de Modelul PX-MV 10.10 care are o performanță superioară şi astfel sporeşte esenţial nivelul securităţii aeronautice (ex. arme, substanţe narcotice, explozibil şi alte obiecte şi substanţe interzise) dar și elimină procesarea şi verificarea bagajelor în mod manual. Acest lucru face mai accesibil prelucrarea bagajelor, dar totodată și micșorează și timpul necesar de deservire a pasagerilor la o rută, şi respectiv, nu crează întârzieri companiilor aeriene.
 • Stația electrică – sistemul de alimentare cu energie electrică a fost modernizat, au fost înlocuite echipamentele învechite din cadrul staţiilor şi construit un nou punct principal de distribuţie. Întregul sistem de iluminare şi semnalizare (pista, căile de rulare, peron) este modernizat, conform cerinţelor ICAO, categoria III.
  Stația nou instalată se alimentează de la 3 surse de energie independente de la furnizorul ICS “RED UNION FENOSA” prin punctul de distribuţie, iar cele 18 staţii de transformatoare asigură protecţia triplă a sistemului de alimentare cu energie electrică ceea ce garantează la un nivel înalt siguranţa zborurilor operate de pe aeroportul Chişinău.
  Pe lângă întreg arsenalul de transformatoare și cele peste 29 km de cablaj, au fost reînnoite și schimbate integral generatoarele care sunt de tip Caterpillar cu celule modulare din gama SM6 Schneider Electric – un lider mondial în echipamente de înaltă tensiune.
  Altfel spus conform condițiilor și standardelor ICAO în cazul în care pe aeroport este o pană de curent aceasta nu trebuie să depășească 00:00:02.0, adică 2 secunde.
  Ei bine, partea bună a generatoarelor de tip Caterpillar instalate pe AIC este că în cazul că toate cele 3 surse de energie independente cedează, generatoarele se pornesc instant în mai puțin de 00:00:00.5, ceea ce înseamnă de cel puțin 4 ori mai repede decât norma admisă de standarde de siguranţă.
 • Extinderea locurilor de staţionare ale aeronavelor – acest spațiul acum este pregătit pentru ca din primăvara anul 2017 să fie betonat.
 • Extinderea primului segment a pistei de decolare/aterizare – segmentul cunoscut și sub nr. 26, (adică partea dinspre Sângera) cu lungimea de 1 km este la etapa finală de realizare.
  Procesul de reconstrucţie a acestei porținuni a pistei a fost unul foarte complex, și cu foarte multe surprize.
  La nivelul proiectului de analiză s-a făcut un calcul precum că sub pista veche v-a fi nevoie cam 60-80cm maxim de prelucrare a solului și a terasamentului, cu părere de rău acestea nu s-au adeverit, iar sub pista veche sau găsit bultoace de apă și denivelări de teren, iar în unele locuri a fost necesar de săpat adâncimi de până la 180cm pentru a stabiliza solul, acest lucru a cauzat cheltuili suplimentare, și desigur constrângerea termenului de dare în exploatoare, ceea ce și a adus finisarea la limită a acesteia.
  În rezultatul reconstrucţiei primului segment al pistei, aceasta a fost deja extinsă în lăţime de la 45 m până la 60 m actuali. Totodată, indicele capacităţii portante a învelişurilor pistei, pe porţiunea dată, a fost majorat de la actuala valoare de PCN*51 la peste PCN*70, ceea ce va permite aeroportului Chişinău să primească şi să deservească fără restricţii toate tipurile de aeronave, inclusiv avioane de capacităţi mari – widebody, adică avioane cu fuzelaj lărgit. În rezultatul lucrărilor efectuate, va spori şi capacitatea operaţională a aeroportului, pe AIC se va asigura un trafic de 21 nave/oră.
  La fel, s-a finalizazat și lucrările de schimbare şi modernizare a sistemului balizajului luminos a pistei pe acest segment de 1 km, ceea ce va contribui la majorarea categoriei de aterizare existentă II la III şi va permite aeronavelor să efectueze în siguranţă procedurile de aterizare în condiţii de vizibilitate foarte redusă.
  [*Pavement Classification Number].

Credit Foto: www.airport.md

Credit Foto: www.airport.md

Credit Foto: www.airport.md

Credit Foto: www.airport.md

Credit Foto: www.runway08.eu

Credit Foto: www.runway08.eu

Credit Foto: www.airport.md

Credit Foto: www.airport.md

Credit Foto: www.airport.md

Credit Foto: www.airport.md

Credit Foto: www.airport.md

Credit Foto: www.airport.md

Credit Foto: www.airport.md

One Comment so far:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.