fbpx

Feeling after Redescoperă Moldova. Ungheni

Home  >>  Descoperă Moldova  >>  Feeling after Redescoperă Moldova. Ungheni

Feeling after Redescoperă Moldova. Ungheni

19
iun.,2013

1

Desigur că orice eveniment este urmat de o senzație, în cazul meu destinația Redescoperă Moldova – Ungheni rămâne o senzație mega-pozitivă (sunt sigur că nu doar la mine), chiar dacă a trecut ceva mai mult decât 3 zile, eu mai sunt cu gândul la cele văzute dar și cele auzite acolo.

Situat în imediata apropiere a Uniunii Europene, în partea de vest-centru pe malul râului Prut, Ungheni-ul reprezintă o localitate încărcată de istorie. Prima atestare documentară datează din august 1462. Deci, inițial, localitatea s-a numit Unghiul, probabil pentru că Prutul formează aici un unghi perfect. Cu numele său actual – Ungheni – așezarea apare în documente abia în 1645.

Aflat la răscrucea marilor căi de comunicare și, mai important, între două mari centre economice ți culturale – Iași și Chișinău – soarta micului sătuc era pecetluită. Posibilitățile sale de a se dezvolta erau evidente. Rolul hotărâtor însă în ascensiunea sa l-a avut construcția, în anii 1871-1875 a căii ferate Chișinău-Ungheni-Iași.

La ora actuală, Ungheni-ul este un important centru economic și cultural, cu un potențial uman de o calificare înaltă.

Ce mai mare lucru care m-a impresionat a fost faptul că vârsta medie în administrarea publică este de puțin peste 34 ani, toate partidele sau unit și fac un tot întreg, indiferent cu culoarea politică sau ideologie, e un lucru demn de urmat dar și de invidiat în comparație cu cei din sistemul public central adică cei de la Chișinău. Dl Primar Alexandru Ambros are chiar și audiență virtuală prin e-mail iar de multe ori chiar și pe Facebook (având peste 2000 de prieteni). Tot de la D-lui am aflat că luptă pentru a primi statut de municipiu. Un alt lucru care l-am aflat acolo este și faptul că cei de la frontieră gândesc puțin altfel, dacă privesc spre r.Prut atunci văd alți oameni, dacă privesc în spate văd alții iar ei nu au decât să privească peste gard și să facă la ei să fie mai bine, (un ex. Dl Primar zicea așa în glumă: Unii văd că în partea cealaltă țigările au o mai mare valoare, cei de dincolo văd că aici e mai ieftin combustibilul, cei din Ungheni pleacă la Iași pentru a cumpăra produse alimentare mai ieftine, pe când cei din România vin în Ungheni pentru a procura carne direct de la producătorii locali, dorind să vadă cum aceasta iese la păscut și cum ciugulește semințe de porumb sau de grâu. Tot D-lui a mai zis că din acestea motive carnea la Ungheni e cea mai scumpă de peste tot în Republica Moldova).

Despre Ungheni am scris de mai multe ori, am scris 12 locuri care trebuie vizitate la Ungheni, Redescopera Moldova. Redescoperă Ungheni – Prima zi dar și Redescopera Moldova. Redescoperă Ungheni – A 2-a zi dacă aș avea mai mult timp aș scrie mult mai mult și nu doar despre Ungheni, ci și despre alte locuri frumoase din Republica Moldova pe care mulți din noi nici nu le cunoaștem și asta e regretabil.

Ca să zic așa pe scurt ce am făcut eu la Ungheni și cum am ajuns acolo.

Redescoperă Moldova este un proiect în care bloggeri redescoperă locurile dar și oameni din Republica Moldova, organizatorul acestui proiect este „Patriarhul” – Eugen Luchianiuc. În fiecare campanie Redescoperă Moldova vor sunt create câte trei echipe formate din 4 bloggeri. 3 bloggeri sunt invitați de către organizatori. Ei nu pot face parte din aceeași echipă. Sponsor general – a fost și cred că v-a fi până la final – Compania Moldcell.

Am urmărit atent prima ediție Redescoperă Moldova, și îmi doream mult să particip și eu, desigur că i-am scris un mesaj privat lui Eugen ca mai apoi să-mi zică condițiile proiectului. Pentru cineva care are blog, aproape că nu era dificil. Condițiile de bază erau următoarele:
1. Blogger cu buletin (Vârsta peste 16 ani).

2. Dotare tehnică: noteboook, aparat foto de minim 8 MPx, smartphone;

3. Timp liber (expedițiile vor avea loc preponderent în zilele de vineri, sâmbătă și duminică);

4. Limbă lungă și orientarea în spațiu;

5. Dorință.

Pentru a aplica era nevoie de expediat un mesaj pe adresa mail@redescopera.md!

Am aplicat și eu din prima, ca mai apoi să găsesc mai mult timp la ediția de la Ungheni.
Am zis din timp că eu vreau la Ungheni și am fost inclus în listă, cu o zi înainte am aflat și cei 11 bloggeri cu care vom merge împreună, ca cu câteva ore înainte de ziua în care a început Redescoperă Moldova. Ungheni să aflu că sunt în echipa VAMA de la primele litere la prenumele fiecărui din noi și anume Vadim Suveica – blog (V), Alexandru Severin blog (A), Mia Cebanublog (M), Adrian Pleșcablog (A) care am denumit-o împreună cu colega Mia.

Am fost acolo unde ne-au dus prieteni mei Denis și Roman și care la momentul dat au fost ca și ghid, aici veți vedea câteva filmulețe video:

Școla de Hipism:

O plimbare cu Careta HandMade – Ion Bejenaru:

Gara: Trenul Chișinău – București:


Sunt sigur că Magicianul din Ungheni pe 20 iunie – joi, va trece cu brio preselecția Moldova are Talent care v-a avea loc în Ungheni la Liceul „Vasile Alecsandri”, Str. Natională, 11.

Vadim & Magician

PS: Voi cum vreți, dar eu cu câștigătorul primei ediții Moldova are Talent am deja poze…

PSS: Despre eveniment s-a mai scris pe blogurile fiecărui participant, pe site-ul www.ungheni.md și www.crungheni.md!

Mulțumit sponsorului – Compania Moldcell, Primarului și Consiliului Local Ungheni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.