fbpx

Echipamente de securitate de ultima generatie pe Aeroportul International Chisinau

Home  >>  Călătorii  >>  Echipamente de securitate de ultima generatie pe Aeroportul International Chisinau

Echipamente de securitate de ultima generatie pe Aeroportul International Chisinau

27
nov.,2015

0

Echipamente de securitate de ultimă generație pe Aeroportul Chișinău!

Conform dicționarului, SECURITÁTEA reprezintă faptul de a fi la adăpost de orice pericol, sau un sentiment de încredere și de liniște pe care îl dă cuiva absența oricărui pericol. Fie că este vorba de cea socială, informațională sau chiar colectivă (între state), securitatea rămâne a fi una dintre cele mai importate domenii care trebuie pusă pe prin plan. În acest sens, aeroporturile sunt facilităţi care se supun unor reglementări stricte în ceea ce priveşte nevoile de operare şi normele de securitate. În ciuda acestor rigori care trebuie îndeplinite, satisfacţia şi siguranţa pasagerilor trebuie să vină pe primul loc.
Același lucru este la valabil și pentru Aeroportul Internaţional Chişinău, în acest context dar și conform planului de modernizare a AIC, compania administrator SRL „Avia Invest” investeşte în securitatea aeronautică, prin dotarea cu noi echipamente de securitate pentru siguranţa pasagerilor, personalului dar şi a vizitatorilor aeroportului.
Primul proiect important în acest domeniul pentru asigurarea unui nivel de securitate mai înalt, este procurarea echipamente noi cu raze X pentru controlul de securitate al bagajelor de mână, de cală, detectoare de metale staţionare şi portabile marca L-3 Security & Detection Systems.
L-3 Security & Detection Systems un producător american, lider mondial în furnizarea echipamentelor inovatoare în aviaţie şi dezvoltarea noilor soluţii de securitate, cu o experienţă de peste 30 de ani şi mai mult de 50.000 de sisteme de securitate implementate în cele mai mari aeroporturi din lume.

Atât, scanerele cu raze X cât și detectoare de metale staţionare şi portabile au costat 15 mln. lei și completează sistemele de securitate existente în aeroport pentru securizarea pasagerilor și personalului aerogării şi a hotarelor ţării.
Echipamente de ultimă generaţie sunt destinate pentru detectarea substanţelor explozive şi a articolelor interzise în bagaje de mână, şi corespund cerinţelor înaintate faţă de echipamentele de securitate de instituţiile internaţionale din domeniu (ICAO, ECAC). Totodată, aparatele cu raze X sunt capabile de a detecta în regim automat explozibili lichizi şi lichidele inflamabile precum şi a aerosolurilor şi gelurilor în interiorul bagajelor, păstrând în arhivă automată şi manuală bagajelor scanate, iar detectoarele de metale staţionare sunt dotate cu contorizare treceri, excluzînd trecerile contraflux, cu contorizare a numărului de alarme precum şi a numărului de alarme în procente din numărul persoanelor examinate, ceea ce va contribui la reducerea aglomerărilor de pasageri la punctele de control, nefiind necesară prezentarea LAG (lichide, aerosoli şi geluri) separat de bagajul de mână.

La fel de importat, este că echipamentele în cauza expune corpul la o doză foarte mică de raze X ionizate, ceea ce înseamnă că o singură scanare cu retrodifuzie de raze X a unei persoane va avea drept rezultat expunerea persoanei respective la o doză de radiație cuprinsă 0,0235 și 0,1 µSv36. Ar fi necesare aproximativ 40 de scanări pe zi pentru a atinge doza-limită de expunere cu razele X ionizate, supusă cerințelor legislației Euratom* privind protecția împotriva radiațiilor, unde este specificat că expunerea maximă la radiații ionizante nu poate depăși 1 mSv34 pe an pentru public și 20 mSv pe an pentru lucrătorii expuși.

*Directiva 96/29/EURATOM a Consiliului din 13 mai 1996 de stabilire a normelor de securitate de bază privind protecția sănătății lucrătorilor și a populației împotriva pericolelor prezentate de radiațiile ionizante (JO L 159 , 29.6.1996, p.1)

Credit Foto: www.airport.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.