fbpx

Distracția mea de la Maratonul Internațional Chișinău 2016

Home  >>  Muzică & Sport  >>  Distracția mea de la Maratonul Internațional Chișinău 2016

Distracția mea de la Maratonul Internațional Chișinău 2016

17
apr.,2016

0

Cum a fost prima mea distracție în cadrul Maratonului Internațional Chișinău 2016?!

De mic copil îmi plăcea sportul. Îmi amintesc și acum de clipele când tăică-meu mă lua la stadion pentru a privi meciurile de Fotbal de pe atunci, eram foarte mic și îmi plăcea să aduc mingea de după poartă sau din out.
Mai târziu îmi amintesc, și de serile de Fotbal pe drumul din apropierea casei jucate cu vecinii. Apoi de orele în șir de pe stadion după lecții.
Începând însă cu clasa a 5-a a urmat antrenamente la Basketball. În afară de orele de educație fizică, mai făceam și câte 2-3 antrenamente săptămânale, urmate de competiții.
Paralel, la pauze (între lecții) mai jucam și Tenis de Masă, am fost și acolo la competiții.
Prin clasa a 8-9-a am revenit la Fotbal, eram portarul echipei de juniori. Campionate… Competiții…
Începând cu clasa a 10-a am început un nou tip de sport, este vorba de Volei.
Au urmat și acolo campionate și competiții.
Paralel cu Volei-ul mai și alergam bine. Prin clasa a 11-a, cred, am participat la prima întrecere raională la alergat, tot atunci dar și în clasa a 12-a eram primul din clasă la această materie.
După care am venit la Chișinău la studii. Dat fiind faptul că aveam o pregătire foarte bună de acasă, am fost membru al echipei de Volei din cadrul facultății la care studiam, și totodată mă antrenam și la echipa Dinamo din aceeași categorie de sport. Au urmat multe antrenamente obositoare (7-8 pe săptămână), competiții.
Pe lângă acestea mai mergeam la Înnot, dar și am îndrăgit un alt tip de sport și anume Tenisul de Câmp.
În weekend-uri mai mergeam cu băieții din cămin la Fotbal.

În unul din weekend-uri, la un meci de fotbal am avut nenorocul să-mi rup un deget, ca mai apoi vreo 4 ani să renunț aproape la toate tipurile de sport îndrăgite și făcute de mine vreodată, cu excepția alergatului.
Acum 2 ani, am revenit și le fac pe toate, joc – Volei, Fotbal, Tenis de Câmp, Tenis de Masă și alerg, mai rar joc Basketball și merg la Înnot, etc.

Și astea tot contrar normelor de sănătate!!!
Daa… Medicii nu-mi recomandă să le practic, atâta timp cât am probleme cu căile respiratorii.
Țin minte că încă de la școală din casele primare aveam certificat medical și că nu eram apt să merg și să fac educația fizică. De fiecare dată rupeam acele certificate și așa și nu au mai ajuns la destinație.
Același lucru este valabil și acum, dar asta că nu mă oprește deloc să le practic în continuare, ba chiar mai mult – mă încurajează, dar nu asta vroiam să vă zic.

Făcând sport, încă din fragedă copilărie, mi-am dezvoltat un spirit competițional și am avut grijă să arăt cea mai bună variantă a mea, mai ales când vine vorba de alergat. Recunosc, n-am mers niciodată la un concurs de alergare fără să dau tot ce pot. Fie că timpul de la final reprezenta un record personal sau nu, am fost mereu neîmpăcat cu gândul pentru că știam că pot mai mult.

Am făcut lucrul acesta până acum o săptămână când am aflat de maratonul Internațional Chișinău 2016, și mi-am propus ca obiectiv să mă distrez, așa că am luat startul pregătirilor pentru distracție:

  • Luni – 11 aprilie – 2 km – 13’28”
  • Marți – 12 aprilie – 2,01 km – 12’36”
  • Miercuri – 13 aprilie – 3,03 km – 21’24”
  • Joi – 14 aprilie – 0,24 km – 10’00” (înainte de cele 2 ore de Sport: 1 oră de Volei și 1 oră de Fotbal)
  • Vineri – 15 aprilie – 3,03 km – 24’48”

Un rezultat demn pentru o distracție, nu-i așa?!

Screen: Endomondo – Running & Walking

Trăim într-o lume în care se cuantifică totul, de la salariul pe care îl primim, la valoarea automobilului sau a casei în care locuim. Ca să nu mai vorbim despre calcularea numărului de calorii pe care le consumăm, monitorizarea kilogramelor pe care le depunem, sau despre pașii pe care îi facem zilnic.
Aproape totul se reduce la măsuri, și, din păcate, acest mod de a gândi se aplică fără diferențe la alergat.

Și pentru că totul se reduce la măsurări, am să pun aici și rezultatul de Duminică 17 aprilie 2016, în cardul Maratonului Internațional Chișinău, cursa Fun Run de 3 km.

Rezultatul a fost unul dintre cele mai bune din întreaga distracție, cum și era de așteptat: 3,12 km – 15’06”. ?

Nu am mai alergat atât de relaxat într-o întrecere/competiție, niciodată, iar la final parcă nu mă recunoșteam. De obicei mă zbăteam și mă agitam până la ultima suflare pentru un timp cât mai bun și mă enervam când se băga cineva în fața mea și-mi mai lua din avânt, dar de data asta toți îmi erau prietenii, chiar și atunci când se uitau ciudat la mine că alergam pe traseul indicat fără să tai din colțuri. 🙂

Până la urmă pentru mine a contat mai mult ceea ce a fost până la acest Maraton, și o să conteze la fel de mult ce-o să urmeze și după el. Altfel spus, acest Maraton este un început bun spre multe alte maratoane.

Și apropo, în rezultatul acestei săptămâni active din punct de vedere sportiv, am dat jos peste 2,5 kg pe cale naturală, fără ca să fiu bolnav, ceea ce mi s-a părut foarte tare.

Așa că, la mai mult și la mai mare! 😉

Amintesc că astăzi 17 Aprilie 2016, a avut loc cel de-al doilea Maraton Internațional de la Chișinău.
În Piața Marii Adunări Naționale s-au adunat peste 15 000 de persoane din 50 de țări ale lumii pentru a alerga distanța de 42 km, 21 km, 10 km sau 3 km pe străzile principale ale capitalei.
În cardul acestui maraton au fost înscriși peste, 7223 – participanți din R.Moldoveni, 219 – România, 92 – Ucraina, 71 – SUA, 28 – Rusia, 21 – Finlanda, 19 – Turcia, 17 – Israel și Germania, 15 – Spania, 14 – Marea Britanie, 11 – Italia, dar și din alte țări precum China, Kenya, Japonia, Emirate Arabe Unite, Australia, Noua Zeelandă, Jamaica, Indonezia, Zimbabwe, Egipt, Nigeria, India, Vietnam, Siria, Irak, Mexic, etc.

Am scris acest articol ca o recomandare: dacă ești alergător, sau dacă participi la competiții și încerci mereu să te autodepășești, înscrie-te și tu la o întrecere la care îți propui doar să te relaxezi sau să te distrezi, așa cum am făcut-o eu acum, fără să dai tot din tine pentru a avea un timp mai bun.
O să fii foarte fericit după, și o să ai mai multă energie pentru următoarea competiție!
Ai încredere în mine! (Y)

PS: Aceste rezultate sunt înregistrate de aplicația mobilă Endomondo – Running & Walking android, ceea ce după mine, pe distanțe scurte nu are nici pe departe dreptate, iar un exemplu în acest sens este ziua de Joi, 14 aprilie, când am alergat în sală 10 minute iar aceasta mi-a arătat că am alergat o distanță de doar  240 metri.
Paralel am utilizat și aplicația mobilă Speed Tracker android, care mi-a arătat același rezultat, probabil se bazează pe aceeași tehnologie și logică.

Voi ce aplicație utilizați pentru a vă cronometra timpul când faceți sport?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.