fbpx

Despre politica de rahat a lui Filat

Home  >>  Politică  >>  Despre politica de rahat a lui Filat

Despre politica de rahat a lui Filat

17
oct.,2015

1

În ultima perioadă, lunar, fac pauze, pentru a renunța câteva zile la social-media uneori chiar și la internet. Este mai degrabă un test personal, pentru a elimina dependența de acesta. Și aproape de fiecare dată, când fac aceste pauze, pe scena politică din R.Moldova se întâmplă lucruri care prezintă un mare interes pentru populația țări.
Fie că este vorba, de căderea guvernelor (guvernul Filat 1-2, guvernul Leancă, guvernul Gaburici, etc), demisii rușinoase, sau chiar diferite rețineri cu mascați și ședințe de judecată, unde pe banca acuzațiilor se află persoane „importante” de pe scena politică a R.Moldova.
Ok, de data această o să fim pe aceeași undă și o să discutăm despre trădătorul neamului – Vladimir Filat.
Cu toții știm, că acum 2 zile în Parlamentul Republicii Moldova s-a votat cu 79 de voturi, ridicarea imunității parlamentare, liderului PLDM – Vlad Filat. După, acesta a fost reținut pentru 72 de ore că către Centrul Național Anticorupție (CNA), fiind bănuit de corupere pasivă și trafic de influență.
Iar astăzi, 17 octombrie 2015, urma să aibă loc ședința de judecată în cazul lui Filat, care a fost amânată pentru mâine, 18 octombrie, cu începere de la ora 9:00, pe motiv că avocații nu au reuşit să ia cunoştinţă pe deplin cu materialele incluse în dosar.
Drept temei, dar și la baza acuzațiilor lui Vlad Filat a stat mărturiile omului de afaceri Ilan Shor, actualmente primar al orașului Orhei. Acesta povestește cu lux de amănunte unde și când a făcut cunoștință cu Vlad Filat, precum și când a început „colaborarea”. Potrivit mărturiilor lui Shor, anume Vlad Filat a fost cel care l-a atras în „afacerea” – Banca de Economii.

În urma acestor întâmplări, citesc tot mai des diferite știri și comentarii precum că: Vlad Filat este martirul neamului iar din Ilan Shor un trădător nestingherit!!!

Zâmbesc puțin, și încet găsesc contra-argumente:

 • La solicitarea, Vlad Filat primește 500 de mii de dolari SUA cash, chiar în cabinetul său de serviciu din clădirea Guvernului;
 • Tot atunci au fost oferite cadouri în sumă de circa 30 de mii de euro, printre care un ceas și alte accesorii;
 • Sub ordinul lui Filat, Shor urmează să fie numit consul onorific al R.Moldova în Rusia;
 • Un alt proiect de 1 milion de dolari cu primirea în avans de către Vlad Filat, a sumei de 500 de mii dolari SUA, a fost și cel privind aprobarea hotărârii de Guvern nr. 1007 din 27.10.2013, legate de comerțul produselor petroliere duty-free în zona vamală a R.Moldova, care mai târziu a fost anulată de către Curtea Supremă de Justiție, desigur că avansul în valoarea de 500 de mii de dolari nu a fost întors;
 • Încă din 2011, Filat i s-a adresat lui Shor cu propunerea de a răscumpăra o serie de credite de la BEM pentru a acoperi o mare gaură, și anume de un miliard de lei formată de ministerul Finanțelor, după ce au fost refuzat, Filat a revenit cu presiunile;
 • În 2013, din nou, după ce Ministerul Finanțelor a făcut o gaură de un miliard de lei, Filat revine cu amenințările, că va difuza la TV și pe internet toate aceste detalii privind imaginea lui Shor, în schimbul creditării firmelor deținute de Shor cu credite în sumă de un miliard, bani asigurați de Filat de la BEM, BS și Unibank, ca mai apoi cu acești bani să fie cumpărate creditele neperformante de la BEM;
 • Dacă răscumpărarea BEM avea să fie cu succes cu 50 la 50 acțiuni, Filat mai pretindea la 5 milioane de dolari pentru cheltuieli curente;
 • În perioada ianuarie 2013 – septembrie 2014, Filat a primit alte 60-80 de milioane de dolari.

Un apel către D-ul Vlad Filat:

 • Câte camazuri de dolari SUA ați primit în „dar” pentru trafic de influență?
 • Câți ani era asigurat fondul de pensii în R.Moldova din toți acești bani?
 • Câți zeci de ani erau asigurați indemnizațiile pentru mame dar și creşterea copiilor?
 • Câte salarii decente puteau fi achitate din toți acești bani?

Amintesc că Vladimir Filat cunoscut mai mult ca Vlad Filat, este un politician și unul dintre cei mai bogați și mai influenți oameni de afaceri din Republica Moldova. Și asta tot după ce prin 1994-1998 ducea televizoare Alfa în România, totodată fiind director general la RoMold Trading dar și președinte al Societății „Dosoftei”.
Mai târziu (1998), fiind numit în funcția de director general al Departamentului Privatizare și Administrare a Proprietății de Stat în R.Molodva.

Pe când Ilan Shor este un om de afaceri milionar din Republica Moldova, de origine evreiască, care în prezent exercită funcția de primar al orașului Orhei, unul din cele mai prospere orașe de după alegerile locale. Deține mai multe afaceri, printre care compania „Dufremol” (Duty-free) și este patronul clubului de fotbal FC Milsami Orhei. În mare partea averea sa o deține de la tatăl său Miron Shor, care a fost obținută drept patrimoniu după ce în 2005, tatăl său a decedat.

Acum pe final îmi pun și eu întrebarea, totuși cine e trădătorul nestingherit și cine-i martirul neamului?

One Comment so far:

 1. […] de afaceri Ilan Shor, actualmente primar al orașului Orhei, (despre asta am scris în articolul precedent), dar și președintele Consiliului de Administrație al concesionarului […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.