fbpx

Despre alegeri, CEC și procesul meu de vot

Home  >>  Politică  >>  Despre alegeri, CEC și procesul meu de vot

Despre alegeri, CEC și procesul meu de vot

1
dec.,2014

0

Nici pe departe nu m-am gândit că primul meu articol pe http://suveica.eu/ să fie unul cu tematică politică, dar din momentul în care este vorba de drepturile omului și în special al persoanelor foarte dragi, atunci se merită și acest lucru.
Știm cu toții că ieri 30 Noiembrie 2014, a avut loc alegerile parlamentare în Republica Moldova.
Despre rezultatele finale o să aflăm pe parcursul acestei zile, dar și după ce Curtea Constituțională o să valideze aceste alegeri.
Pentru mine la fel ca pentru întreaga țara ziua de 30 Noiembrie 2014, a fost un eveniment foarte important pentru a stabili clar, vectorul pe care trebuie să-l urmăm.
Deja în urma rezultatului final o să putem afirma care totuși este vectorul nostru, dar și care sunt următoarele acțiuni pe noi cu toții trebuie să le facem.

Și acum direct la subiect.
Eram în raionul Telenești la o zi de naștere, ora 13:05 mă sună sora mea Tatiana. Deși am câteva principii pe care le respect de mult timp, printre care și faptul că atunci când stau la masă, să nu ridici receptorul la telefon, indiferent de cine sună. De data asta am făcut o excepție de oarece sor’mea influența să-l ridic.
Îmi povestește ea că a mers la secția de votare nr. 54, Școala Profesională nr. 3, mun. Chișinău, bd. Decebal nr. 70, cu copil mic de 5 luni și cu încă 3 colegi de facultate să-și facă datoria față de țară, deși nu are reședința în oraș, vroia din timp ca să-și facă permis pentru a putea vota în mun. Chișinău în acestă zi, dat fiind faptul că eu i-am zis că poate vota și în baza carnetului de masterand la orice secție de votare, nu a continuat gândul ca să-ți facă acel permis.
Cât acolo SURPRIZĂ, nu ia fost permis să voteze!
Tot atunci am scris o sesizare pe acest caz pe http://electorala.monitor.md/ și mi-am pus în gând, că eu o să votez la această secție când revin seara din Telenești, deoarece după cum bine știți sunt veșnic student cu acte în regulă.

Zis și făcut, la 17:00 eram deja în Chișinău, m-am odihnit puțin iar pe la 18:30 m-am pornit la Botanica pentru a-mi exercita dreptul la vot!
Eram pregătit și bine echipat pentru o eventuală lezare a dreptului (chiar dacă până la final am avut o pană la flash și toate aceste date au fost formatate).
La 19:00 deja intram în secția de votare, ce sa întâmplat puteți vedea acest video:

Mmmm, ce ziceți?
DA, aceeași situație ca și în cazul surorei mele și a celor 3 colegi ai ei. NU MI-A PERMIS SĂ VOTEZ!
D-ul Rusu Alexandru președinte al secția de votare nr. 54, Școala Profesională nr. 3mun. Chișinău, bd. Decebal nr. 70, mi-a zis că: La secția mea de votare, nu au buletine de vot în plus!
La rândul său, D-ul vicepreședinte ai aceleiași secție, Rusu Andrei, probabil fiul acestuia, mi-a zis:
În cazul acesta nu am dreptul să votez la ei!
Atunci stai frate, cine sunt ei? Am mers să votez la ei acasă?!
Am ieșit frumușel din acea secție de votare și foarte respectuos am sunat la CEC, cu părere de rău tel. 080008888, era închis și din acest motiv am fost nevoit să sun, chiar la nr. D-lui Cecan, pe nr. 022 251-451, evident că am fost readresat pe un alt nr. unde am vorbit cu o doamnă sau domnișoară unde într-un fel sau altul am înțeles că țin cu ei și că ei îmi recomandă să merg la o altă secție de votare, iar după asta să scriu o plângere cu toată informația pe care o am la info@cec.md (îmi pare rău că nu am putut reușit să recuperez înregistrarea cu reprezentatul CEC, deși aproape toată informația am recuperat-o).

A urmat ceva la fel de interesant. Am plecat spre casă, în apropiere de casa unde locuiesc acum, era secția de votare nr. 218, am intrat acolo și un alegător făcea show, aici din păcate nu m-am implicat pentru că doream să reușesc să-mi exercit nemijlocit dreptul la vot!
Îl puteți ascultat mai jos:

Ceea ce ma frapat și aici este că odată ce am votat pe lista suplimentară trebuia să le dau buletinul de identitate și carnetul de student ca să facă copie, ceea ce eu cred că nu este corect, o să scriu totuși o sesizare la cec prin care o să solicit ca toate persoanele care au încălcat codul electoral să fie aplicate sancțiuni disciplinare astfel încât să nu mai poată niciodată ocupa o astfel de funcție la oricare din alegeri.

Materialul prin care se aude clar cum reprezentații secției de votare nr. 218, mi-au cerut dar și au făcut copie la actele:

Într-un final vreau să vă zic că și eu dar și sor’mea am votat, și asta e bine!
Am votat pentru schimbare, am votat pentru un viitor mai bun, să vedem ce o să fie deja!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.