fbpx

Cel mai frumos final de sarbatori – Targul de Craciun din Orhei

Home  >>  Călătorii  >>  Cel mai frumos final de sarbatori – Targul de Craciun din Orhei

Cel mai frumos final de sarbatori – Targul de Craciun din Orhei

11
ian.,2016

2

Și pentru că acesta va fi primul meu articol din acest an – 2016, am ales: „Sunt moldovean și-mi place țara mea!”

În popor se zice că: „Cum sărbătorești Anul Nou, tot așa și îl petreci întreg anul!”
Iar eu pot fi doar de acord cu acest lucru și zic în glas tare: Așa să fie și într-un ceas bun și cu noroc!!!
Cu multă plăcere dar și cu părere de bine acest an l-am întâlnit călătorind (mai multe detalii în curând pe blog). După revenire am decis să fac o escapadă de scurtă durată la Orhei – mai exact la Târgul de Crăciun din Orhei.

Despre acest târg aș zice câteva lucruri sincere

Se zice că o imagine face cât o mie de cuvinte. Eu însă cred că o experienţă face cât o mie de imagini şi o mie de cuvinte la un loc. Iar drept dovadă am avut experiența de aseară de la Orhei, acolo unde am avut unele trăiri unice, emoţii de o secundă sau uimiri care pur şi simplu nu pot fi reproduse, nici prin fotografie și nici prin texte. Deoarece ele au fost magice pentru câteva clipe, chiar și prin picăturile reci de ploaie.
Atunci când am călătorit, am încerc să percep ceea ce nu poate fi găsit pe internet: atmosfera specifică a locului, universul respectiv, dar și spiritul unic de sărbătoare. M-am uitat la oameni de sub umbrelele umede, am surprins gesturi, conversaţii și întâmplări, am căscat gura spre ferestre deschise ale căsuțelor comercianților pentru a cere un pahar de vin fiert și o plăcintă fierbinte cu brânză de vaci, făcută ca acasă. Iar toate acestea m-au făcut să vibreze o coardă a sufletului propriu în cel mai plăcut mod, dar care nu poate fi auzită de urechile altui om.
V-am îndemnat și nu odată să mergeți și voi (aici), să vedeți, să simțiți și să credeți. Sunt aproape sigur că toți cei care ați mers, ați simțit la fel, aceeași atmosferă de sărbătoare pe care nu ați mai văzut-o nicăieri în Moldova în acest an.

Așadar, timp de 2o de zile, centrul Orheiului a fost animat de mii de orheieni, turiști din țară dar și de peste hotare, veniți să vadă Târgul de Crăciun din Orhei.

La Prima Ediție a Târgului de Crăciun din Orhei vizitatorii au fost întâmpinați cu:

– Cel mai mare pom de crăciun din țară în lumina zecilor de mii de beculețe;
– Numeroase concerte cu peste 30 de formații și artiști autohtoni dintre cei mai cunoscuți și apreciați precum  Natalia Gordienko, Geta Burlacu, Corina Țepeș și Costi Burlacu, Sunstroke Project, Ian Raiburg, Iurie Sadovnic, Doinița Gherman, Brio Sonores, Natalia Barbu, Dara, Carla’s Dreams, Marcel și Kornelia Ștefăneț, Frații Irina și Anatol Bivol, Zdob și Zdub, Igor Cuciuc, Ion Suruceanu, Adriana Ochișanu, Formația Cuibul, Valentin Uzun & Tharmis, etc;
– Scena de lângă brad care a găzduit atât concertele cât și grupe de colindători;
– Reședința lui Moș Crăciun;
– Atelierul de Creație pentru Copii (la Reședința lui Moș Crăciun);
– Teatru pentru copii;
– Food Court unde puteai găsi cel mai bun izvar și plăcinte;
– Standuri cu vânzare;
– Patinoar;
– Premii frumoase, oferite în cadrul tombolei;
– Personaje Costumate, completând atmosfera de sărbătoare;
– Și desigur focurile de artificii și muzică bună pentru a simți din plin atmosfera sărbătorilor de iarnă.

Primul Târg de Crăciun la Orhei este un proiect comun al Primăriei orașului Orhei și al Consiliului raional Orhei, și este realizat la inițiativa Primarului orașului, Ilan Șor, cu susținerea Asociației obștești „Pentru Orhei”.

În concluzie vreau să menționez că Orheienii au avut parte de cele mai frumoase sărbători de iarnă și că acest proiect fiind la prima sa ediție și-a atins la maxim scopurile fiind o atracție deosebită pentru copii și maturi, atât din orașul de baștină – Orhei, cât și din afara lui, dar în general din afara țării. Sper că acesta să nu fie unica ediție și să ia amploare creeând din acest târg o tradiție iar alte orașe să ia exemplu și să le urmeze.

Apropo, pe 14 ianuarie de sărbătoarea Sf.Vasile, tot aici în Piața Vasile Lupu din Orhei va avea loc un concert unde cunoscuta Zinaida Julea îi va uni pe toți la cunoscuta Sârba lui Vasile. 😀

2 Comments so far:

  1. […] sărbătorilor de iarnă. Așa cum am făcut-o și anul trecut [despre care am scris: aici și aici], voi merge și în acest an la Orhei, atât pentru faptul că acest oraș se află la 50km de […]

  2. […] 2015 la Orhei se organizează un Târgul de Crăciun, la I-a (scris aici) și a II-a ediție (scris aici) avut loc în Piața Vasile Lupu, din centrul Orheiului, și după cum vă dați bine seama că […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.