fbpx

3 locuri pe care vreau să le (re)descoper la Căușeni

Home  >>  Descoperă Moldova  >>  3 locuri pe care vreau să le (re)descoper la Căușeni

3 locuri pe care vreau să le (re)descoper la Căușeni

22
iun.,2013

0

Redescoperă Moldova

1. Biserica Adormirea Maicii Domnului – una dintre cele mai vechi biserici din Moldova ai cărei pereţi sunt acoperiţi cu frescă ( frescă – tehnică de a picta cu culori dizolvate în apă de var pe un zid cu tencuiala încă udă; Pictură murală decorativă, de dimensiuni mari, realizată prin această tehnică).

2. Casa-muzeu „Alexei Matevici” din Zaim  – a fost deschisă la 26 martie 1988 cu ocazia a 100 ani de la naşterea preotului-poet Alexei Mateevici, ajuns prin destin autor al Imnului de Stat al Republicii Moldova – poezia „Limba Noastră”, care a devenit imn al limbii materne şi sărbătoare naţională „Limba noastră cea Română”, începând cu 31 august 1989.

3. Mănăstirea „Sf. Mironosițe Marta și Maria”, s.Hagimus – a fost deschisă în anul 1997, cu ajutorul mănăstirii „Noul Neamț”, și intemeiată de părintele Andrei Cotruță, duhovnicul mănăstirii „Marta și Maria”.

Am fost de mai multe ori în toate aceste 3 locuri enumărate, dar având ocazia în cadrul proiectului Redescoperă Moldova destinația Căușeni o să am posibilitate să le revăd după 6 ani. La mănăstire am locuit chiar timp de o lună aproximativ prin 2007-08, locuri foarte frumoase care se merită de redescoperit.

Din arhiva personală a surorii mele, diplome cu participarea Zilei Mateevici ediția a XIII-XIV-cea, dar și autograf de la poetul Ion Găină:

Zaim

 

surse video: youtube.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.