fbpx

Vinieta și cele câteva milioane de euro care (nu) vor ajunge în bugetul statului

Home  >>  Life Style  >>  Vinieta și cele câteva milioane de euro care (nu) vor ajunge în bugetul statului

Vinieta și cele câteva milioane de euro care (nu) vor ajunge în bugetul statului

18
oct.,2012

0

foto: Gandul.info

Despre proiect

Pe 10 septembrie Guvernul a aprobat un proiect de lege iniţiat de Ministerul Finanţelor, prin care, automobilelor care nu sunt înmatriculate în Republica Moldova li se va impune o taxă de drum la trecerea frontierei. Potrivit proiectului aprobat de Guvern, mărimea acestei taxe va fi: pentru 3 zile – 7 euro, pentru 30 zile – 65 euro şi 380 euro – pentru 180 de zile.

P(i)edici

Reprezentanții Diasporei moldovenești sunt nemulțumiți de prețurile pe care Guvernul moldovean le-a stabilit pentru viniete, informează UNIMEDIA. Într-o scrisoare deschisă aceștia spun că nu pot rămâne indiferenți față de decizia Guvernului Republicii Moldova din data de 10 septembrie 2012 privind introducerea unei taxe de drum (vinietă) pentru autoturismele înmatriculate în afara Republicii Moldova.

Citat din scrisoare:

„Nu suntem împotriva introducerii unei astfel de taxe, care este aplicată și în alte țări europene. Considerăm, însă, că atât termenele 3 zile, 30 zile și 180 zile, dar mai ales costurile de respectiv 7 €, 65 € și 380 € sunt mai mult decât aberante (cele mai mari taxe în țara cea mai săracă din Europa)”.

Potrivit reprezentanților din Diasporă, această taxă care îi vizează nu este „doar o noua invenție rușinoasa, dar și o insultă”. „Credem că cea mai potrivită soluție ar fi micșorarea acestor tarife la un nivel rezonabil, spre exemplu ca cele din România. Dar cea mai echitabilă metodă este includerea taxei de drum în prețul carburanților. Astfel cei care consumă mai mult, respectiv circulă și utilizează drumurile mai mult, vor plăti mai mult și nu are importantă unde este înregistrată mașina”, se spune în declarație.

„Ocupați-vă mai bine de impozitarea miliardarilor din Chișinău”, se conchide în text.

Părerea mea

Acum 2 săptămâni pe 03.10.2012 la o oră de seminar master la obiectul „Strategii macroeconomice bugetar fiscale” se pune în discuţie acest proiect de lege. Eram în situaţia parlamentului de a ne da cu părerea vis-a-vis de această lege adică de a aproba sau nu. Îmi pare rău de faptul că doar eu şi cu încă câteva persoane eram de acord cu introducerea acesteea. Și am zis că de ce nu să scriu un articol despre asta, din motive de timp am lăsat în umbră această idee. După şapte zile mai tărziu urma să fie promulgată legea, defapt era mai corect să zic că urma să fie retras din motive aproape necunoscute, cel puțin pentru mine. Poate e un interes personal la mijloc? Asta urma să aflu astăzi de la De(f)putatul Vadim Cojocaru, că taxa pentru exploatarea drumurilor să fie de 3 euro pentru o săptămână, 5 euro- două săptămâni, 25 euro – 180 de zile, nesemnificativ și chiar batjocoritor! Sa „trăiți” D-nule De(f)putat dar și actual vicepreşedinte a comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe!

Și chiar îmi pare rău că cuvintele spuse de Vlad Filat au rămas cum au și fost inițial în ghilimele: „Nu este corect ca cetățenii care cumpără mașini importate legal, înregistrate în Republica Moldova conform legislației țării noastre, să plătească taxe de drum care, de altfel, merg în construcția și mentenanța drumurilor. Iar cei care nu au mașini înregistrate, din diferite motive, să nu plătească această taxă. Această taxă la care v-ați referit dvs vine să rezolve această problemă. Să nu creeze condiții ca mulți să nu-și înregistreze mașinile și să nu plătească această taxă”, a subliniat acesta.

O altă latură asupra acestei păreri se poate contura și faptul ca P(i)edicile așa numitei diaspore, compară și dorește ca preț pentru vinietă să fie echivalent cu cel din României, ceea ce eu personal nu sunt de acord, aceasta fiind una dintre cele mai mici viniete din țările UE.

Iar la capitolul: „Vinieta nu va fi aplicată posesorilor de mașini cu numere de înmatriculare transnistriene”, prefer să nu comentez pentru a nu a avea suspiciuni.

Sursa: http://unimedia.info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.