fbpx

Situatia actuala a Aeroportului International Balti-Leadoveni BZY

Home  >>  Călătorii  >>  Situatia actuala a Aeroportului International Balti-Leadoveni BZY

Situatia actuala a Aeroportului International Balti-Leadoveni BZY

13
ian.,2016

0

Despre

Aeroportul Internațional Bălți-Leadoveni (prescurtat AIBL) (BZY) este unul dintre cele două aeroporturi care servește orașul Bălți dar și în general zona de nord. Fiind situat la 15 km-nord de centrul orașului Bălți, pe teritoriul raionului Râşcani, este al doilea aeroport ca mărime din Republica Moldova, după Aeroportul Internațional din Chișinău, care a fost închis pentru cursele regulate încă de la începutul anilor ’90 (până atunci au fost deservite aproximativ 20 destinații). Cu o suprafață totală de 144,5567 ha, care include: aerodromul, aerogara, pavilionul de prelucrare a bagajelor, clădiri și edificii de asigurare a procesului tehnologic al aeroportului (hangar metalic, staţie diesel de asigurare cu energie electrică de rezervă autonomă, piața autogării, parcare pentru autotransport special şi altele) și un teritoriu adiacent, care poate fi folosit în dezvoltarea infrastructurii aeroportului.

În prezent, aeroportul se află într-o stare nesatisfăcătoare, infrastructura aeroportuară este uzată și degradată. Numărul redus de zboruri generează costuri nejustificate pentru întreprinderile de stat: „Moldaeroservice”, la balanța căreia se află AIBL și subdiviziunea Bălți a Î.S. MoldATSA care este responsabilă de asigurarea serviciilor de trafic aerian pe aerodromul Bălți.
Reieșind din datele statistice pentru perioada 2013-2015, AIBL înregistrează un număr redus de zboruri, majoritatea zborurilor fiind executate de aeronave mici și helicoptere.
Potrivit datelor Întreprinderii de stat „Moldaeroservice”, actualmente întreținerea aeroportului și taxa pe impozitul funciar costă bugetul de stat circa 240.000 de lei anual, iar cheltuielile totale pentru remunerarea personalului subdiviziunii Bălți a Î.S. MoldATSA, dar și costurile materiei prime, a materialelor și pieselor de schimb, cele de securitate, sănătate în muncă și altele au însumat aproximativ 1.320.000 de ei anual.
Din 14.09.2015 , activitatea Aeroportului Internațional Bălți-Leadoveni este sistată, în legătură cu retragerea licenței de activitate conform demersului dlui Mircea Maleca, directorul Autorității Aeronautice Civile.

Să nu uităm și de faptul că compania aeriană de stat Air Moldova vinde din mai 2015 bilete de avion de la Aeroportului Internațional Bălți-Leadoveni (BZY) la Paris, Londra, Roma, Moscova, Kiev, Istanbul, Frankfurt cu un zbor de corespondență la Aeroportul Internațional Chișinău (KIV) efectuate cu autobuzul de la BZY la KIV.

Soluții

În acest sens, dar și după părerea mea acest aeroport trebuie să fie modernizat pornind de la ideea supremației intereselor de stat dar și cele ale populației.
Drept soluție eu, în calitate de economist aș propune:
– modernizarea aeroportului în cadrul unui Parteneriat Public-Privat;
– darea prin drept de locațiune (arendă);
– sau ultima și cea mai reușită din practica internațională, concesionarea (pe un termen scurt sau mediu).

Acțiuni

Pe 13 decembrie 2015, Alexandr Baikalov, un membru de inițiativă, a propus o petiție online„Petiția pentru a redeschide zborurile regulate pe Aeroportul Internațional Bălți!”
La moment, aceasta are doar 465 de semnături. Dacă sunteți și voi de acord ca acest aeroport să fie redeschis pentru a opera zboruri, regulate semnați și voi petiția online – aici!

Oferte

Pe 22 decembrie 2015, după puțin timp de la lansarea petiției, a apărut și prima ofertă din partea reprezentantul companiei elvețiene Militzer & Munch, în Republica Moldova, Iurie Gheorghiţă, în cadrul unei conferinţe de presă. Potrivit lui Gheorghiţă, membrii companiei au depus deja o scrisoare de intenţie la primăria municipiului Bălţi şi la Guvernul Republicii Moldova prin care au solicitat să concesioneze aeroportul pentru o perioadă de 49 de ani (după mine 49 de ani este o perioadă lungă, și nu prea sunt de acord).

Companiei elvețiană Militzer & Munch susţine că infrastructura aeroportului trebuie construită de la zero şi că modernizarea acestuia va putea fi efectuată în maximum trei ani, pentru acest lucru fiind investiţii de cel puţin 30 de milioane de euro, bani pe care compania străină este dispusă să-i investească dacă va câştiga licitaţia pentru concesionare, iar cu această ocazie vor fi create şi peste 200 de locuri de muncă.

Concluzie

Aeroportului Internațional Bălți-Leadoveni (BZY) trebuie cât mai rapid modernizat și redeschis pentru întreagă regiunea de nord a Moldovei, de asemenea, și pentru regiunile vecine din România și Ucraina, fie pentru zboruri regulate, transportul de mărfuri, cât și pentru anumite operațiuni de ordin militar și de securitate.
O țară cu o populație totală de 3,5 milioane locuitori și cu aproximativ 1,5 milioane (în creștere) de pasageri pe an care zboară din și spre Republica Moldova are nevoie de un aeroport, altul decât cel din capitală. Mai mult ca atât, Republica Moldova trebuie să aibă un aeroport de rezervă pentru situațiile când, din diferite motive, este imposibilă aterizarea unei nave pe Aeroportul Internațional Chișinău (KIV).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.