fbpx

Purcari – Cele 3 vinuri rosii cu gust de legenda

Home  >>  Călătorii  >>  Purcari – Cele 3 vinuri rosii cu gust de legenda

Purcari – Cele 3 vinuri rosii cu gust de legenda

16
nov.,2015

1

Ce este vinul?
Ispită? Savoare? Sângele Domnului? Leac? Speranță? Sau poate, un mod de viață?

Beciurile Purcari sunt cele mai vechi galerii de vin din Moldova, neschimbate din 1827. Nu e de mirare că și vinurile care provin de acolo au gust de legendă și o aură aparte, astfel încât, în fiecare sticlă regăsim un strop de istorie.
Astăzi voi încerca să descriu 3 vinuri roșii care le-am descoperit la Purcari și îmi plac cel mai mult.

Roșu de Purcari

Roşu de Purcari este un vin de calitate matur de rezervă roşu sec. Își are originea în partea de Sud–Est a R.Moldova în Microzona Purcari.
Struguri sunt culeși manual în luna octombrie, apoi sortarea la fel manuală a boabelor după care merge procesul de fermentarea mustului pe boștină în cuve de stejar. Un alt proces la fel de important este și fermentarea malo-lactică după care urmează maturarea în butoaie de stejar francez timp de trei ani. După maturare, are loc procesul de stabilizarea, îmbutelierea sterilă și desigur maturarea în sticle. În final acesta conține aproximativ 50% din struguri, soiul Cabernet Sauvignon, 40% Merlot și 10% Malbec, dându-i o colarea rubinie festivă cu nuanţe de grena.
Se remarcă printr-un buchet complex cu nuanţe de coacăză neagră şi vişină, ce se dezvoltă în timp,  dezvăluind arome dulci, discrete de vanilie. Gustul profund şi catifelat, cu o complexitate a buchetului care îi conferă vinului un rafinament deosebit, și surprinde prin savoarea aromelor de fructe de pădure, prune uscate şi afine. Maturarea în barique-uri din stejar francez timp de trei ani, după care păstrarea în sticle timp de jumătate de an completează vinul cu nuanţe fine de maturare, migdală şi micşunea în post-gust.
Datorită faptului că are 13,00% alool se asociază perfect cu bucate de vânat, carne de miel, frigărui din berbecuţ, dar şi caşcavaluri picante – Cheddar şi Parmigiano. Gustul vinului se completează minunat cu sosuri mustoase cu mirodenii. Este recomandat ca vinul să fie deschis cu minim 30 minute înainte de consum şi să fie servit la temperatura de 18°С.

Cabernet – Sauvignon

Cabernet – Sauvignon sau nimit și Regele vinurilor roşii își are originea în partea de Sud–Est a R.Moldova în Microzona Purcari.
Ca și la Roșu de Purcari, struguri sunt culeși manual în luna octombrie, apoi merge procesul de fermentarea mustului pe boștină în cuve de stejar. După care are loc fermentarea malo-lactică și maturarea în barique-uri franceze. După maturare, are loc procesul de stabilizarea, îmbutelierea sterilă și desigur maturarea în sticle.
Acesta conține 100% struguri din soiul Cabernet Sauvignon, dându-i o colarea roșie intensă cu nuanţe cărămizii.
Aroma sa de fructe de pădure şi flori uscate se îmbină armonios cu savoarea de vanilie şi stafidă neagră. Gustul său catifelat cu note de ciocolată şi fruct copt cu nuanţe de vanilie, conţine tonuri uşoare de măturare de stejar şi se remarcă printr-un post gust, persistent şi plăcut.
La cele 13,00% alcool se combină perfect cu caşcavalul francez şi bucatele rafinate din carne de vită sau miel. Temperatura recomandată pentru consum este de 16°С.

Negru de Purcari

Și desigur cel mai preferat vin matur roșu sec – Negru de Purcari. Își are originea în partea de Sud–Est a R.Moldova în Microzona Purcari.
Procesul de lucru este în totalitate ca la Roșu de Purcari, deci struguri sunt culeși manual în luna octombrie, apoi are sortarea la fel manuală a boabelor după care merge procesul de fermentare a mustului pe boștină în cuve de stejar. Un alt proces la fel de important este și fermentarea malo-lactică după care urmează maturarea în butoaie de stejar francez timp de trei ani. După maturare, are loc procesul de stabilizarea, îmbutelierea sterilă și desigur maturarea în sticle. În final acesta conține aproximativ 70% din struguri, soiul Cabernet Sauvignon, 20% Saperavi și 10% Rara Neagră, dându-i o colarea rubinie intensă cu nuanţe de grena.
Se remarcă printr-un buchet rafinat cu nuanţe de prună, ciocolată şi smochine, care se dezvoltă în timp dezvăluind arome fine de licorice şi şofran. Gustul catifelat, armonios, asortat perfect cu tonuri de fructe şi maturare de stejar. Buchetul uimeşte cu un rafinament deosebit al aromei de afine şi vanilie. Vinul, cu gustul său nobil şi magnific, fascinează acum, şi a cărui valoare va creşte cu fiecare an.
La cele 13,00% alcool se asortează perfect cu bucate din carne roşie, carne de vită, carne de miel, vânat, bucate picante cu sos condimentat, paste cu sos din carne, caşcaval de tip Gorgonzzola, Stillton și Roquefort. Este recomandat ca vinul să fie deschis cu minim 30 minute înainte de consum şi să fie servit la temperatura de 18°С.

Articol scris în cadrul proiectului Descoperă Moldova – Drumul Vinului 2015, organizat de către Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), în parteneriat cu ANTRIMSIXT Rent a Car Moldova, susținut de Hotel OlsiChateau VartelyPurcariCricovaAsconi WineryMimiGitana WineryPerna MeaAgro pensiunea Butuceni și găzduit de către Orheianca.eu.

Pentru mai multe poze accesați albumul de pe pagina de facebook a blogului!

One Comment so far:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.