fbpx

Modernizarea Aeroportul International Chisinau

Home  >>  Călătorii  >>  Modernizarea Aeroportul International Chisinau

Modernizarea Aeroportul International Chisinau

14
sept.,2015

5

Aeroportul Internațional Chișinău (KIV) este amplasat la o distanţă de 13 km de centrul capitalei, unde îşi are locaţia chiar la intersecţia căilor comerciale europene și asiatice, fiind principala poartă aeriană a Republicii Moldova, dar și cel mai mare aeroport din țară.

Aeroportul este dotat cu o singură pistă de decolare/aterizare (cu lungimea de 3590 m, lăţimea de 45 m), aceasta fiind operabilă 24 de ore. Pista a fost construită pe timpurile sovietice şi rămâne una din cele mai lungi în Europa.

AIC este administrat de către SRL „AVIA INVEST” – compania câștigătoare în urma licitației de acordare în concesiune a activelor și a terenului aferent acestuia pentru o perioadă de 49 ani, începând cu data de 1 noiembrie 2013, conform unui decret al Guvernului RM, semnat de către prim-ministru de pe atunci, Iurie Leancă.

Din momentul concesionării au fost realizate următoare obiective:

 • Parcarea supraetajată – cu o capacitatea maximă de 800 locuri, repartizate pe 4 nivele, amplasată foarte comod, chiar în fața aerogării. Fiind încă în regim de testare, clienții beneficiază de parcare gratuită. După finisarea acestei etape, taxa va fi de 10 lei/ora, tarifarea fiind calculată pentru maxim 10 ore/zi.
  Parcarea mai are și două lifturi pentru transportarea persoanelor şi a mărfurilor, dar și rampe de trecere, iar la fiecare nivel sunt locuri de parcare pentru persoanele cu dizabilități.
  Un detaliu care mi s-a părut interesant a fost și faptul că fiecare pilon din parcare este dotat cu colțuri reflectorizante şi bordură din cauciuc pentru a evita deteriorarea automobilelor.
  Chiar dacă aceasta are ceva mai mult de 4 luni de când a fost dată în exploatare, este foarte curată și bine menținută, și asta datorită celor 2 autospeciale de curățare dar și a sistemului modern de supraveghere video.
  Un alt detaliu important este și sistemul de parcare automatizat bazat pe card (nu pe cecuri), ceea ce mi s-a părut foarte ok în comparație cu alte parcări. Odată eliberat de către terminalul instalat la intrare, acesta va cronometra timpul aflării automobilului în parcare.
  Costul unui metru pătrat pentru construcția acesteia a fost de 270 euro, iar lucrările au fost efectuate de două echipe moldoveneşti, dintre care compania de construcţii Exfactor Grup SRL și institutul de proiectare INCP Urbanproiect.
 • Extinderea zonelor plecări/sosiri – spațiul a fost lărgit cu aproape 3860 de metri pătrați. Zona de aşteptare va fi deschisă până la sfârşitul lunii septembrie 2015, iar zona de sosiri va putea fi accesibilă pasagerilor din 2016. Odată cu extinderea suprafeței se va mări aproape de 2 ori și capacitatea de deservire, cu până la 750 pasageri/oră şi le va asigura pasagerilor comoditatea maximă de aflare în AIC. Deși, la moment sunt 5 gate-uri (una recent amenajată), sunt prevăzute ca acestea să fie dublate, ajungând până la 9 gate-uri, ceea ce va face ca în orele de vârf să nu mai fie reţineri şi disconfort creat pasagerilor.
 • Instalarea unei noi benzi rulante pentru bagaje – odată cu lărgirea suprafeței, se va extinde de două ori și zona de prelucrare a bagajelor. Pe lângă cele 2 benzi existente (una lucrativă și alta de rezervă) va funcționa și o alta (a 3-a) bandă rulantă pentru bagaje, ceea ce va face mai accesibil prelucrarea lor, dar totodată va micșora și timpul necesar de deservire a pasagerilor la o rută, şi respectiv, nu vor crea întârzieri companiilor aeriene.
 • Extinderea ghișeelor de control – totodată vor fi dublate sau chiar reamplasate ghișeele poliției de frontieră. În zona de securitate va fi instalată încă o linie, astfel încât controlul să fie mai rapid. Suplimentar va fi mărit și numărul ghişeelor de înregistrare a pasagerilor (check-in) de la 12 la 18.
 • Extinderea pistei de decolare/aterizare – în urma lucrărilor va fi majorat indicele capacității portante a pistei de decolare/aterizare, pe întreaga ei lungime de 3590 metri. Mai mult, pista va fi lărgită de la 45 m până la 60 m. Totodată se construiesc căi de rulare noi și se reabilitează cele existente. De asemenea au fost inițiate lucrările de reabilitare a pistei vechi care nu a mai fost folosită timp de 20 de ani. Ca urmare a reconstrucției, pista veche va servi drept cale de rulare la pista de decolare/aterizare.
 • Extinderea locurilor de staţionare ale aeronavelor – aceasta va fi mărită substanţial și va ajunge la indicele PCN* 70, faţă de cel existent PCN* 51. După efectuarea tuturor lucrărilor, AIC va putea primi şi deservi toate tipurile de aeronave fără restricţii şi va asigura un trafic de 21 nave/oră. [*Pavement Classification Number].
 • Drenajul – aeroportul nu a avut până acum un sistem de drenaj pentru evacuarea apei de ploaie, absenţa unui asemenea sistem până acum, a dus la deteriorarea pistei de decolare/aterizare. La etapa actuală sistemul de drenaj, evacuare şi purificare a apei este aproape gata. Sunt finalizate și lucrările de construcţie a colectoarelor pentru apele pluviale.
 • Stația electrică – sistemul de alimentare cu energie electrică a fost modernizat, au fost înlocuite echipamentele învechite din cadrul staţiilor şi construit un nou punct principal de distribuţie. Întregul sistem de iluminare şi semnalizare (pista, căile de rulare, peron) va fi modernizat, conform cerinţelor ICAO, categoria III.
 • Serviciu Pompieri – este bine dotați, încă de acum 2 ani (înainte ca acesta să fie concesionat), și au fost asigurați cu 2 autospeciale germane de ultimă generație.

În concluzie vreau să menționez că chiar dacă sunt încă puțin sceptic în ceea ce privește perioada de concesiune (adică 49 ani), susțin și cred că este o decizie corectă și necesară transmiterea unei întreprinderi de stat în gestiune privată (dar nu pe un termen lung!), pentru că acest lucru este deja o practică internațională, iar AIC nu poate fi o excepție.
De menționat că au fost întreprinse toate măsurile pentru ca lucrările de reparaţie şi reconstrucţie ce se desfăşoară simultan și în mai multe direcții să nu afecteze activitatea operaţională a AIC la graficul rutelor stabilite, dar și a fluxului mare de pasageri.

Amintesc că un urma acestor obiective, de pe Aeroportul Internaţional Chişinău, 19 companii aeriene efectuează zboruri charter şi zboruri regulate spre 33 destinaţii mondiale.

 
5 Comments so far:

 1. […] bloggerii care au participat la offline se numără: Eugen Luchianiuc, Nicolae Apostu, Vadim Suveica, Cristina Gurez, Adrian Platon, Iuliana Mămăligă, Corneliu Gandrabur, Lia Ciutac, Elena Braga, […]

 2. […] toții știți că acum 2 săptămâni am avut ocazia să merg într-o vizită la Aeroportul Internațional Chișinău. Cu ochii mei am văzut cum merg lucrările de amenajare și construcție dar și de reconstrucție […]

 3. […] iluminare, a drenajului și construcția unei parcări (la ce etapă se află lucrările am scris aici și […]

 4. […] Internațional Chișinău. Asta după ce acum fix un an, am făcut același lucru (puteți vedea aici și aici). Cu ochii mei am văzut cum decurg lucrările de amenajare și construcție dar și de […]

 5. […] Internațional Chișinău. Asta după ce acum fix un an, am făcut același lucru (puteți vedea aici și aici). Cu ochii mei am văzut cum decurg lucrările de amenajare și construcție dar și de […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.