fbpx

Megalopolisul – Aeroportul International Chisinau

Home  >>  Călătorii  >>  Megalopolisul – Aeroportul International Chisinau

Megalopolisul – Aeroportul International Chisinau

24
sept.,2015

1

Cu toții știți că acum 2 săptămâni am avut ocazia să merg într-o vizită la Aeroportul Internațional Chișinău. Cu ochii mei am văzut cum decurg lucrările de amenajare și construcție dar și de reconstrucție a parcării supraetajate, a zonelor plecări/sosiri, a benzii rulante pentru bagaje, a ghișeelor de control, a pistei de decolare/aterizare, a drenajului, a stației electrice, dar și a locurilor de staţionare ale aeronavelor.
Ei bine nu am reușit să vă zic în acel articol despre faptul că „AVIA INVEST” SRL – companie-administrator al Aeroportului Internaţional Chişinău, își îndeplinește perfect planul de dezvoltare a aeroportului, în conformitate cu cerinţele și termenii stabiliți de contractul de concesiune, a Hotărârii Guvernului RM, din 1 noiembrie 2013.

Dat fiind faptul că la noi în țară materialele de construcție care ar putea fi utilizate pentru amenajarea AIC nu corespund standardelor, acestea sunt aduse pe peste hotare țării, precum Germania, Spania, România, șa.

Actualul prim-ministru Valeriu Streleț (exponent PLDM) chiar în ziua (24 august 2015) în care a primit votul de încredere al Parlamentului, a declarat că are îndoieli față de modul în care a fost concesionat Aeroportul.

Exact după o lună, adică, astăzi – 24 septembrie 2015, am onoarea să vă aduc la cunoștință, că pe Aeroportul Internațional Chișinău a avut loc prezentarea celei mai mari uzine de producere a betonului din țară (și asta tot datorită faptului că în RM nu avem o uzină de producere a betonului care să satisfacă volumul necesar de beton, în termenii necesari și de calitate înaltă, dar și producerea celor 3 fracții diferite de pietriș, necesare pentru lucrările planificate).
Aceasta a fost adusă și instalată pe AIC de către „Strabag Grup”.  Compania germană cu renume mondial participă la lucrările de reconstrucție a AIC, începute de către “Avia Invest”, compania-administrator al Aeroportului Internațional Chișinău, în cadrul unui plan amplu investițional de modernizare a principalei porţi aeriene a Moldovei (a nu încurca cu compania Strabag Romnânia care a reparat drumul Sărăteni-Soroca).
Uzina, instalată de către „Strabag Grup”, va produce beton pentru stratul de finisare a căilor de rulaj și a peronului, dar cel mai important a pistei de decolare/aterizare cu o suprafață totală de peste 500 000 m2. Uzina produce 200 m3 de beton pe oră, depășind de 3 ori capacitatea maximă de producere a uzinelor existente în RM.

Uzina își va începe lucrul în curând, după încheierea procesului de testare și standartizare la cerințele RM. Pentru controlul permanent a calității betonului produs, Strabag va pune în funcțiune un laborator mobil. Betonul produs va fi așternut pe suprafețele menționate de un finisor special, cu operare automată și turnare de precizie, care va fi adus în curând de către Strabag și va începe lucrul concomitent cu uzina de producere a betonului.
„Strabag Grup” – este una dintre cele mai mari companii de construcţii din Europa, cu peste 200 de proiecte realizate pe aeroporturile din Berlin, Praga, Frankfurt, Domodedovo, ș.a.

Credit Foto: http://curentul.md
Tot astăzi, pe aerodromul AIC a început lucrările compania “Mithras Build”, România.  Această companie va efectua lucrările de stabilizare a solului și aplicarea straturilor de bază, pe care ulterior va fi așternut betonul.
80 000 m2 de suprafață a aerodromului este deja pregătită pentru începerea lucrărilor de reabilitare.
După finisarea lucrărilor de reconstrucție, pista de decolare/aterizare va fi lărgită de la 45 m până la 60 m. Totodată va fi majorată esențial capacitatea portantă a pistei, căilor de rulare și  locurilor de staționare a navelor. Astfel, Aeroportul Internațional Chișinău va putea primi şi deservi toate tipurile de aeronave, fără restricţii şi va asigura un trafic de 21 nave/oră (așa cum am mai spus și în articolul precedent).
“MITHRAS BUILD” – este companie din România, specializată în construcții industriale și lucrări de infrastructură, drumuri, platforme și suprafețe portante.
În concluzie vreau că menționez procesul de reconstrucție și modernizare ai AIC decurge foarte bine, iar procesul care se desfăşoară simultan și în mai multe direcții nu afectează activitatea operaţională a AIC la graficul rutelor stabilite, dar și a fluxului mare de pasageri.
Amintesc că sistemul de alimentare cu energie electrică a fost reînnoit în întregime, fiind construit şi un nou punct principal de distribuţie.
A fost finisat sistemul de drenaj și evacuare a apei pluviale, care afecta serios suprafețele pistei și a peronului.
La moment are loc modernizare a întregului sistem de iluminare şi semnalizare, categoria III, conform cerinţelor ICAO.
Iar în continuare lucrările se vor desfășura conform planului, și până la sfârșitul anului viitor compania “Avia Invest” promite că vor fi rezultate și la extinderea suprafețelor  portante – pistă, căi de rulaj dar și peron.
Și apropo, D-le Prim-minitru Valeriu Streleț, cei care au promis că vor moderniza AIC, se țin de cuvânt, dar D-tră vă încurcați în cuvinte de la o zi la alta.
PS: Aveți grijă, lumea nu uită asta!

One Comment so far:

  1. […] Chișinău. Asta după ce acum fix un an, am făcut același lucru (puteți vedea aici și aici). Cu ochii mei am văzut cum decurg lucrările de amenajare și construcție dar și de […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.