fbpx

Efectele rezilierii contractului de concesionare a Aeroportului International Chisinau

Home  >>  Călătorii  >>  Efectele rezilierii contractului de concesionare a Aeroportului International Chisinau

Efectele rezilierii contractului de concesionare a Aeroportului International Chisinau

21
oct.,2015

0

Cu toții știți că îmi plac călătoriile, iar odată ce-mi plac, urmăresc zilnic și încerc să fiu la curent cu tot ce se întâmplă în acest domeniul, atât în țară cât și în afara ei. Urmăresc frecvent cum poți să-ți faci vacanțe sau călătorii la prețuri mici, economisind cât mai mult pentru transport. Sper că ați observat și voi acest lucru, pentru că, cu majoritate informațiilor pe care le găsesc, mă împart și scriu pe blog, sau prin intermediul statusurilor de pe site-urile sociale.

În ultima perioadă tot mai mulți prieteni, atât reali, cât și virtuali mă întreabă de ce scriu tot mai mult despre zborurile din București, Cluj sau chiar Iași, România, dar nu de cele din Chișinău, R.Moldova.
Ok, explicația mea este pe măsură: Aeroportul Internațional Chișinău (AIC) o să fie unul din cele mai moderne aeroporturi din Europa de Est, și va fi una din cele mai importante porți de tranzit a căilor comerciale aeriene europene și asiatice.

Acum 2 zile actualul Prin-ministru R.Moldova, Valeriu Streleț, în cadrul unui briefing de presă, a revenit la ideea de a rezilia contractului de concesionare aeroportului. Și asta tot, după ce președintele său de partid, Vlad Filat a primit arest preventiv de 30 zile în izolatorul CNA, fiind bănuit de corupere pasivă și trafic de influență. Iar drept temei, dar și la baza acuzațiilor lui Vlad Filat a stat mărturiile omului de afaceri Ilan Shor, actualmente primar al orașului Orhei, (despre asta am scris în articolul precedent), dar și președintele Consiliului de Administrație al concesionarului Aeroportului.

Este oare acest gest unul de răzbunare?

În august 2013, Cabinetul de miniștri condus de Iurie Leancă a aprobat hotărârea privind ”Concesionarea ÎS Aeroportul Internațional Chișinău și condițiile de concesionare”. Iar pe 1 noiembrie 2013, contractul pe o perioadă de 49 de ani a fost semnat și aprobat, conform unui decret al Guvernului RM, semnat de către Prim-ministru.

Contractul în sine nu a fost și nu este un document deschis, dar multe dintre prevederile lui se regăsesc în hotărârea de Guvern. Totodată, acestea au fost făcute publice în repetate rânduri de oficiali. Astfel, nu mai târziu decât peste un an de la semnarea documentului de concesionare urmau să înceapă lucrările de reconstrucție, iar pe parcursul a doi ani urmau să fie investite nu mai puțin de 40 mil euro pentru dezvoltarea obiectului: extinderea terminalului, modernizarea pistei de decolare, a platformei, sistemului de iluminare, a drenajului și construcția unei parcări
(la ce etapă se află lucrările am scris aici și aici).

Atunci când fluxul de pasageri al AIC a crescut până la 2,6 mil persoane pe an, concesionarul urma să investească încă 110 mil euro, iar în cazul în care fluxul depășea 3,2 mil pasageri pe an – alte 80 mil euro. Suma totală a investițiilor trebuia să ajungă la 244,2 mil euro, iar concesionarul urma să plătească statului un procent de 1 la sută din rulaj.

Evident, a fost discutată și o prevedere care stipulează că în cazul în care concesionarul nu-și va respecta obligațiunile contractuale, acesta va fi reziliat. Dar și statul nu poate rezilia contractul, dacă concesionarul își respectă toate obligațiunile asumate. În caz contrar, va fi impus să returneze concesionarului banii și venitul ratat pentru toți cei 49 de ani de concesiune.

Indiferent ce s-ar vorbit și cât de mare nu ar fi tentația să se evite laudele în adresa Avia Invest, dar Aeroportul Internațional Chișinău a început să se modernizeze foarte repede (scris aici și aici).

Amintesc că acum 2 ani domnul actualul Prim-ministru Valeriu Sreleț, pe atunci deputat în parlamentul R.Moldova dar și președintele fracțiunii PLDM din parlament, declara că dacă nu este identificat urgent un investitor care să-și asume cheltuirea în termen scurt a vreo 4-5 miliarde de lei, riscăm că nu doar Boeng-urile și Airbus-urile să ne ocolească, dar și cucuruznicile să aibă frică să aterizeze la Chișinău (vezi aici).
Ca mai apoi să-și schimbe radical părerea și să dorească cu orice preț rezilierea contractului de concesionare.

Briefing susținut de prim-ministrul Republicii Moldova, Valeri…Aeroportul sub semnul „?”
Posted by Privesc.Eu on 19 Octombrie 2015

Se crează impresia că totul a fost pus la punct astfel încât președintele Consiliului de Administrație, Ilan Shor dar și compania Avia Invest, să fie șantajabililă pentru a mai scurge milioane din ei.
Acum când lucruri au luat o altă întorsătură și totul a fost denunțat, se încearcă cu orice preț rezilierea contractului în semn de răzbunare, și e foarte clar că este o decizie politică.
După mine Guvernul ar trebui să vorbească mai puțin și să facă mai mult. Mai bine ar analiza și ar interveni de urgență pentru soluționarea problemei controlorilor de trafic aerian IS „MoldATSA” care din aprilie 2015, în baza unei decizii luate de o instanță de judecată din Bruxelles în cadrul dosarului ”Komstroy vs. Republica Moldova”, pe teritoriul Europei i-au fost blocate conturile bancare, deși nu are nici o legătură, directă sau indirectă cu acest proces juridic, devenind, astfel, victima unor proceduri juridice din alte țări.

În concluzie vreau să menționez că Guvernul, dar mai exact Valeriu Streleț, caută motive pentru rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău (AIC), asta deși compania Avia Invest își îndeplinește planul de lucru conform contractului de concesionare stabilit inițial.

Felul în care se dezvoltă aeroportul astăzi, stârnește, fără îndoială, invidia concurenților regionali. Aeroporturile de la Iași, București, Odesa și Kiev…toate ar vrea să obțină măcar o parte din fluxul de pasageri de la Chișinău. Cert este că Moldova va suporta doar pierderi materiale, de timp (oamenii vor fi nevoiți să meargă peste 200-400 km pentru a ajunge la cursa dorită) ca să nu mai zic de reputație statală.
Nimeni nu va putea nega faptul că în ultimii doi ani la Aeroport au loc schimbări pozitive. În primul rând acest lucru se referă la pasageri. Pasagerilor le este indiferent de unde vin banii pentru modernizare, ei oricum achită taxa aeroportuară și pentru banii plătiți ei vor spectrul maxim de servicii calitative. Iar schimbările pozitive sunt pe față. Le puteți vedea și D-tră, absolut sincer.

Și dacă, sub orice pretext, contractul de concesionare va fi reziliat, statul va fi impus, în primul rând, să returneze toate investițiile făcute de concesionar, iar în cel de-al doilea rând, să-i compenseze veniturile pierdute în toți cei 49 de ani de concesiune.

Și dacă va avea loc rezilierea contractului de concesionare, atunci aceasta trebuie să se încadreze în cadrul juridic, cu respectarea tuturor normelor internaționale, pentru ca fiecare să înțeleagă pentru ce a fost necesară naționalizarea. Dacă acest proces va avea loc, puțin probabil că concesionarul va rămâne în umbră și cel mai probabil își va cere banii prin organizațiile juridice europene (CEDO) și cel mai probabil îi va obține. Avem deja de achitat 2,5 mln. euro în cazul Le Bridge.

În prezent, probabil, nu are sens să se ridice întrebarea despre felul în care a fost încheiat contractul de concesionare. Acesta a fost semnat, iar concesionarul, așa cum ne demonstrează, lucrează asupra respectării obligațiunilor asumate. AIC se dezvoltă, se reconstruiește și este, probabil, unul din puținele obiecte care în actuala situație de criză, lucrează cu adevărat. Important este să nu i se pună obstacole.

Timpul deciziilor prostești și grosolane a trecut, a venit timpul de trecut la treabă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.