fbpx

Companiile de asigurari perdante isi elimina concurentii cu decizii ilegale si dubioase

Home  >>  News & Cash  >>  Companiile de asigurari perdante isi elimina concurentii cu decizii ilegale si dubioase

Companiile de asigurari perdante isi elimina concurentii cu decizii ilegale si dubioase

8
oct.,2013

0

Ieri, 7 Octombrie 2013, Biroul Național al Asigurărilor de Autovehicule (BNAA) în urma unei decizii ilegale și dubioase compania de asigurări  „GRAWE-CARAT” SA a fost exclusă din componenţa membrilor cu drept de emitente a certificatului internațional de asigurare „Carte Verde”, motivând încălcarea legislației în domeniu. Să mori de răs nu alta.

Defapt nu este prima dată când BNAA ia asemena decizii, să nu uităm  și de decizia de acum 10 luni cu compania de asigurări SAR „MOLDCARGO” SA, în cadrul căreia a fost adoptată o hotărîre de sancţionare prin suspendare pe un termen de 6 luni, începînd cu 10.12.2012, a calităţii de membru cu drepturi depline și cu interzicerea realizării cărții verzi în această perioadă. Ca urmare SAR „MOLDCARGO” SA  a depus o sesizăre la Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF), cu privire la adoptarea ilegală a hotărîrii BNAA, ca mai apoi CNPF în calitate de autoritate de supraveghere, să zică că BNAA a sancținat ilegal SAR „MOLDCARGO” SA, reluânduși activitatea.

Totodată, în urma sesizării instanţei de judecată competentă referitor acţiunilor anticoncurenţiale, şi prejudiciului iminent suportat de SAR „MOLDCARGO” SA prin executarea unei Hotărîri ilegale a BNAA. din 30.11.2012, la data de 24.01.2013 Colegiul Civil al Curţii de Apel Chişinău a decis casarea integrală a încheierii Judecătorie Centru din 22.12.2012, cu emiterea unei noi hotărîri sub formă de încheiere prin care a suspendat executarea Hotărîrii Adunării Generale Extraordinare a Biroului Naţional al Asigurătorilor de Autovehicule din 30.11.2012 pînă la examinarea cauzei în fond, Decizia fiind irevocabilă, nefiind supusă căilor de atac. Ignorînd Deciziile instanţelor competente ale statului la 06.02.2013 a fost convocată şi desfăşurată Adunarea Generală Ordinară a BNAA, unde a fost luată decizia privind excluderea SAR „MOLDCARGO” SA ca membru cu drepturi depline din Asociaţia BNAA şi retragerea autorizaţiei de a elibera certificate internaţionale de asigurare „CARTE VERDE”.

Din momentul în care am citi știrea, mi-am pus întrebarea: Ce face AITA (Asociatia Internationala a Transportatorilor Auto din Moldova), APDA (Asociaţia pentru protecţia drepturilor asiguraţilor) și celelalte organe? Să fi fost asemenea situație în una din țările UE, transportatorii ieșeau cu autoturismele și camioanele în stradă, protestau și blocau traseuri, la noi – totul e liniști și bine.

Acum îmi pun o altă întrebare, după calculul meu de acasă în curând, o să vedem și o altă companie care o să urmeze același drum. MOLDOVA-ASTOVAZ ești următoarea?

După toate acestea îmi dau bine seama că Sistemul Asigurărilor Auto din RM scârție bine, iar în curând putem să ne așteptăm și la excluderea Republicii Moldova din Sistemul Internaţional „Cartea Verde”, revenind înapoi, la fel ca în 2001 când RM a fost suspendată pentru jumătate de an.

Top certificate internaţionale de asigurare „CARTE VERDE”, sem I, 2012.

Din imagine se vede foarte clar și limpede, cota partea care o dețineau cele 2 companii (SAR „MOLDCARGO” SA & „GRAWE-CARAT” SA), în I sem 2012 – peste 40 mil. lei.

În I sem. 2012, compania SAR „MOLDCARGO” SA deținea aproape 43 % din totalul portofoliului de vânzări.

La fel în I sem. 2012, compania „GRAWE-CARAT” SA deținea peste 21 % din totalul portofoliului de vânzări.

PS: Mulțumim CNPF pentru date „actualizate”.

PSS: Verificați și voi cât de bine se lucrează la BNAA, site-ul nu este actualizat de ceva mai bine de 1 an, pe site-ul BNAA, la secțiunea Membri, este încă SAR „MOLDCARGO” SA, iar Victoria Asigurări SA şi Klassika Asigurări SA membre și ele, nici nu au fost adăugate. RUȘINE!

RUȘINE și pentru toate deciziile care le luați dar și de transparența de care dați dovadă.
*** EDIT***

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.