fbpx

12 locuri care trebuie vizitate la Ungheni

Home  >>  Descoperă Moldova  >>  12 locuri care trebuie vizitate la Ungheni

12 locuri care trebuie vizitate la Ungheni

14
iun.,2013

0

1. Tabara de Sculptură (33 sculturi) – cu o frecvenţă bienală, stilul abstract, simbolistic sculptate în piatră de Cosăuţi şi în lemn.

2. Rezervația naturală de stat „Plaiul fagului” – cu o suprafață totală de 5642 ha, din care pădurile ocupa 4639 ha, inclusiv formațiuni cu fag (272 ha), frasin (1163 ha), gorun și stejar pedunculat (1039 ha), tei (169 ha), alte specii (169 ha).

3. Muzeul de Istorie şi Etnografie Ungheni – cu peste 10 000 de piese autentice, și anume: colecții de arheologie, port popular, țesături tradiționale şi ceramică, care vin să constituie imaginea regiunii din cele mai vechi timpuri până în ziua de astăzi.

4. Râul Prut – așa numita „graniţa” între Republica Moldova şi România şi are o lungime de 8 kilometri pe teritoriul oraşului Ungheni, care este cea mai mare localitate din R.Moldova din calea sa.

5. Biserica Sf. Nicolae – cel mai vechi lăcaș bisericesc din oraşul Ungheni, ctitorul principal al acesteia este principele Constantin Moruzi unde își doarme somnul de veci într-un cavou de marmură.

6. Movila Măgurii (satul Ţîghira, comuna Negurenii Vechi) – cu altitudine de 388 metri pot fi văzută de departe, înălţindu-se falnic în singurătatea-i misterioasă la aproximativ 30 km de oraș.

7. Masa lui Petru I (satul Semeni, comuna Zagarancea) – unde cu secole în urmă, s-ar fi întâlnit domnitorul moldovean Dimitrie Cantemir cu ţarul rus Petru I. Aici a fost săpată o masă la care au stat şi au cinstit boierii. Localnicii îi zic Masa turcilor (Zamkă) care se află la aproximativ 10 km de or. Ungheni.

8. Biserica “Sf. Alexandru Nevski” – Proiectul biserici a fost conceput de către cunoscutul arhitect rus A.I. Bernardazzi, și de aceea construcţia respectă rigorile arhitecturii ecleziastice ruse.

9. Monumentul kneazului Potiomkin (satul Rădenii Vechi) – La marginea satului Rădenii Vechi la aproximativ 24 km de or. Ungheni,  pe un vârf de deal, se înalţă, de mai bine de un secol, un obelisc, supranumit de localnici „Stîlpul lui Sfetlici” sau „Stîlpul lui Potiomkin”, iar de istorici – monumentul lui Potiomkin din Taurida.

10. „Casa albă” – construită pe la 1975, de către un sovhoz-milionar – „Prut”, condus de un „erou al muncii socialiste”, Iacob Ciachir, doar la 2-3 kilometri de oraşul Ungheni. Un drum străjuit de nuci, un drum neted, asfaltat, ne duce spre o locaţie, vizitată cu decenii în urmă, de înalţi demnitari de stat. Leonid Brejnev, dictatotul Kim Ir-sen, Alexei Kosîghin, Ion Iliescu sunt doar câțiva personalități care au fost pe aici.

11. Aleea de castani – este una din cele mai mari de acest gen din Europa. Aceasta se întinde pe toată lungimea străzii principale a oraşului – strada Naţională.

12. Hotelul „Vila Verde” – cunoscut în trecut ca Hotelul „Dacia” așa încât din luna iunie 2011, în or.Ungheni să-și începă activitatea, după o reconstrucţie capitală, și mai apoi să se numească hotelul „Vila Verde”, apropo acolo unde vom fi cazați și noi.

Chiar dacă am fost doar prin trecere în or.Ungheni și chiar dacă am fost doar de 3 ori la rude în s.Pîrlița (15 km de centru raional) sper și cred că o să vreau să mai vin de fiecare dată.
Mulțumiri sponsorului proiectului Companiei Moldcell care ne asigura pe parcurs și, cu Internet ca Lumea.
Urmăriți-ne pe Facebook și Twitter, unde venim mâine și duminică staturi dar și poze de la fața locului, adică din Ungheni.
Redescoperă Moldova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.